Mercedes ubacuje ChatGPT u svoje automobile

Mercedes-Benz i Microsoft su se dogovorili da ubace ChatGPT u Mercedes-Benz automobile u Sjedinjenim Američkim Državama. ChatGPT je četbot koji koristi „generativnu veštačku inteligenciju“ kompanije Microsoft i može da vodi dijalog slično kao što to rade ljudi. Vozila iz Mercedesove game već podržavaju glasovne komande, čime se vozačima omogućava da koriste frazu „Hej, Mercedes“ nakon koje sistemu mogu da izdaju kratku komandu da odradi neki zadatak kao što je podešavanje temperature u vozilu, pokretanje navigacije do željene destinacije ili obavljanje telefonskih poziva. ChatGPT bi doprineo da glasovne komande zvuče tečnije i prirodnije a omogućio bi i dodatne funkcije, kažu u kompaniji Microsoft.

Umesto da samo odgovara na proste komande, sistem bi mogao da se upusti u naizgled prirodniju konverzaciju i mogao bi da pamti kontekst onoga o čemu se priča i vodi dijalog sa vozačem ili njegovim saputnicima. Uz ChatGPT, sistem bi mogao da odgovori na širi spektar zahteva, uključujući one koji se ne odnose nužno na vozača ili automobil. Vozač može, na primer, da zatraži neki brz recept ili da pita koje je doba godine najbolje za odlazak u Italiju. Sistem koji koristi ChatGPT takođe može da komunicira sa drugim aplikacijama kako bi obavljao druge zadatke kao što je na primer rezervacija stola u restoranu ili kupovina bioskopskih karata.

Vlasnici Mercedes vozila u Sjedinjenim Državama sa MBUX infotejnment sistemom moći će da beta testiraju ChatGPT sistem koristeći glasovnu komandu Hej Mercedes, želim da se pridružim beta programu“.

Tokom prethodnih desetak godina, proizvođači automobila, uključujući Mercedes, izbacivali su sve sofisticiranije sisteme glasovnih komandi za svoja vozila. Ti sistemi su bezbedniji za vozače u poređenju sa korišćenjem dugmića ili ekrana na dodir zato što vozači ne moraju da skreću pogled s puta da bi ih koristili. Neka istraživanja su ipak pokazala da i mentalno procesuiranje neophodno za izdavanje glasovnih komandi takođe može da ometa vozače.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Ako bi Džejms Bond bio zdravstveni...

Digitalno ne znači uvek moderno. To je činjenica. S tim u vezi, ne dopada se svima...

Novi vrhunski Mercedes-AMG GT 63 S...

Tokom vikenda Formule 1™ u Šangaju, Mercedes-AMG je predstavio novi vrhunski model u svojoj GT seriji....

HDMI ARC i eARC: Šta su...

Prilikom postavljanja novog televizora ili soundbara, trebaće vam različiti kablovi. Većina ljudi će jednostavno koristiti bilo...

Samsung Galaxy evropski tim sportista za...

Samsung Electronics svetski olimpijski i paraolimpijski partner, predstavio je Samsung Galaxy evropski tim sportista 100 dana...

TOP 5: Inovacije u skijanju

Od ruksaka za lavine koji izvlači vazduh iz snega do par sklopivih skija, evo najnovijih, najboljih...

Hyundai Motor i Kia otkrivaju tehnologiju...

Hyundai Motor Company i Kia Corporation su predstavili 'Active Air Skirt' (AAS) tehnologiju koja minimalizuje aerodinamički...

Mammut Free 28 sa izdvojivim Airbag...

Ovaj ranac teži samo 1.5 kg i ima kapacitet od 28 litara, što ga čini idealnim...

Najbolji skije za sve planine 2023-2024

Iako se razlike između različitih kategorija skija sve više zamagljuju iz godine u godinu, postoji nekoliko...

Prednosti prelaska na preklopni telefon, prema...

Ako ste dovoljno stari da se sećate korištenja preklopnog telefona za pozive, slanje poruka i slikanje,...

Pametne uređaje za kuću postavite na...

Transformisanje običnog stana u tehnološki pejzaž sa pametnim uređajima donosi brojne koristi u život jedne osobe....
Mercedes-Benz i Microsoft su se dogovorili da ubace ChatGPT u Mercedes-Benz automobile u Sjedinjenim Američkim Državama. ChatGPT je četbot koji koristi „generativnu veštačku inteligenciju“ kompanije Microsoft i može da vodi dijalog slično kao što to rade ljudi. Vozila iz Mercedesove game već podržavaju glasovne komande, čime se vozačima omogućava da koriste frazu „Hej, Mercedes“ nakon koje sistemu mogu da izdaju kratku komandu da odradi neki zadatak kao što je podešavanje temperature u vozilu, pokretanje navigacije do željene destinacije ili obavljanje telefonskih poziva. ChatGPT bi doprineo da glasovne komande zvuče tečnije i prirodnije a omogućio bi i dodatne funkcije, kažu u kompaniji Microsoft. Umesto da samo odgovara na proste komande, sistem bi mogao da se upusti u naizgled prirodniju konverzaciju i mogao bi da pamti kontekst onoga o čemu se priča i vodi dijalog sa vozačem ili njegovim saputnicima. Uz ChatGPT, sistem bi mogao da odgovori na širi spektar zahteva, uključujući one koji se ne odnose nužno na vozača ili automobil. Vozač može, na primer, da zatraži neki brz recept ili da pita koje je doba godine najbolje za odlazak u Italiju. Sistem koji koristi ChatGPT takođe može da komunicira sa drugim aplikacijama kako bi obavljao druge zadatke kao što je na primer rezervacija stola u restoranu ili kupovina bioskopskih karata. Vlasnici Mercedes vozila u Sjedinjenim Državama sa MBUX infotejnment sistemom moći će da beta testiraju ChatGPT sistem koristeći glasovnu komandu Hej Mercedes, želim da se pridružim beta programu“. Tokom prethodnih desetak godina, proizvođači automobila, uključujući Mercedes, izbacivali su sve sofisticiranije sisteme glasovnih komandi za svoja vozila. Ti sistemi su bezbedniji za vozače u poređenju sa korišćenjem dugmića ili ekrana na dodir zato što vozači ne moraju da skreću pogled s puta da bi ih koristili. Neka istraživanja su ipak pokazala da i mentalno procesuiranje neophodno za izdavanje glasovnih komandi takođe može da ometa vozače.