Izgled telefona je nekima presudan pri kupovini. Kupci žele da se drže određenih principa izrade, i lakoće upotrebe. Nokija je u prethodnom životu vazda eksperimentisala s oblicima. Išli su daleko do modela 7280, 7600, 6800 i 3250. Ali, to je bilo u prošlom životu.
Kako bi rekao James Bond, Samo dva puta se živi, i Nokia je u drugom životu rešila da igra na sigurno.

Moramo priznati da je ovo retka prilika da se za godinu dana dve iteracije toliko razlikuju. Ne znamo da li je to plus ili minus, ali tako je. Veći je po svim parametrima i ako dolazite s Nokije 7.1 biće to potpuno novo hardversko iskustvo. Po pitanju softvera i korisničkog okruženja, razlike su minimalne (ako smo ih uopšte i primetili).

Nokia 7.2 odiše klasikom. Telefon je napravljen od visokotehnološkog polimernog kompozita, koji je dvostruko jači od polikarbonata i polovine težine aluminijuma. Lagane je, super jake i čvrste strukture. Spreda nežno zakrivljeno 2,5D staklo pruža čvrst i neprimetan sjaj. Leđa su od difuznog satenskog stakla s centralno postavljenim logoom, koji je od drugog materijala.

Zadržava prst na njemu i ne da mu da klizi. Rekli bi da se radi o prestižnom i bezvremenskom dizajnu! Kao potvrdu mojih reči Nokia 7.2 je dobila iF nagradu za dizajn.
Ima li poente pričati da 7.2 super leži u ruci, kao i da pod prstima daje odličan osećaj izrade i čvrstoće?

IPS ekran dijagonale 6,3 inča FHD+ rezolucije se dobro pokazao. Boje su lepe, prikaz je jasan, veličina odgovarajuća.
Ne zamara oči ni pri najjačem osvetljenju, a sadržaj je čitljiv i na jakom svetlu.

U sferi audio uživanja, veliki plus je audio džek. U 2020. je sreća kada zateknemo 3.5 mm izlaz.
Slušalice koje stižu uz telefon su samo za nuždu. Imaju klasičan dizajn koji odgovara malom broju korisnika. Nadamo se da već imate omiljene slušalice od ranije…

Baterija od 3500 mAh je spremna za dva dana iskustva, pod punom opterećenjem sve SIM kartice.
Na dužu autonomiju se lako privikavamo i želimo da se u narednim godinama još poveća.

Procesorska snaga je dovoljna za „normalno“ korišćenje aplikacija. Sa SD 660 samo jako zahtevne igre će se sporije učitavati, dok njihova upotreba nije upitna.

Grafika neće biti maksimalna, jer je ovo ipak telefon srednje klase, ali je bitno da se aplikacije mogu koristiti.

Memorije ima više nego što vam treba. Na raspolaganju je 6 + 128GB, što je sasvim ok. Druga strana medalje je što je memorija eMMC 5.1. Nije najnovija i najbrža, ali radi posao.
Ovo je Androin ONE telefon. To znači da je čist Google operativni sistem, uključujući i korisničko okruženje. Prednost ove odluke je najbrže ažuriranje svega što objavi Google.

Nokia se ne bavi prilagođavanjem, već samo prosledi svojim telefonima. Zagarantovana vam je nadogradnja softvera u naredne dve godine i mesečne bezbednosne ispravke u sledeće tri godine. Zbog ovog je Nokia mnogo ispred konkurencije po pitanju bezbednosti.

Kao Android ONE, Nokia 7.2 ima i zaseban taster za pozivanje Google Asistenta. Videćete da je vrlo lako navići se na veštačku inteligenciju koja iza sebe ima toliko podatka na raspolaganju. Tako ih brzo obrađuje, da je to zastrašujuće.

Na vama je da obezbedite stabilnu internet vezu i da se oslonite na ličnog asistenta koji zna više od vas, ali vam to nikad neće reći – da vas ne uvredi.

Nokia 7.2 ima dve dve SIM kartice, ali smo se iznenadili što nema podrška za Dual Messenger.
Viber i WhatsApp, kao i Facebook i Messenger, rade samo sa jednom SIM karticom – ništa od duplog naloga.

Senzori kamere imaju tu čast da koriste Zeiss optiku. Veći senzor je od 48 MP, a širokougaoni je od 8 MP. Treći, pomoćni, je od 5 MP i on služi kao senzor dubine.
Zeiss sočiva su poznata po svom kvalitetu i Nokia po saradnji s njima. Obrada fotografija je zapanjujuće dobra. Boje su verne i za nijansu tamnije, ali to ne uzimamo za zlo.

Kvalitet fotografija nam se svideo!
Glavna kamera je najbolji izbor za većinu stuacija i preporučujemo da vežbate oko kako bi što češće upravo nju koristili za pravljenje fotografija.

Nokia 7.2 je veliki skok naspram prošlogodišnjeg 7.1. Potpuno drugi svet.
Potpuno drugi pristup. Koliko je drugačiji po izgledu i po specifikacijama, toliko je softver ostao nepromenjen i veran izvornom Google kodu.

Ovo je preporuka za sve koji hoće za jeftine novce da se dočepaju vanila Android iskustva.

Nokia 7.2 SPEC:

OS: Android 9.0 (Pie); Android One
Čipset: Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm), Adreno 512
Memorija: 6/128 GB
Kamera: 48 Mpx, 8 Mpx, 5 Mpx / 2160@30fps, 1080p@30fps; 20 Mpx / 1080@30fps
Ekran: IPS LCD 6,3“, 1080×2280 px, (400 dpi)
Povezivanje: LTE Cat6, WiFi ac, BT 5.0, NFC, GPS
Ekstra: Zeiss optika, FM radio
Baterija: 3500 mAh
Dimenzije: 159.9 x 75.2 x 8.3 mm, 180 g
Kontakt: www.nokia.com

CENA: 44.999 RSD
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstLange XT Free – Dobar odnos udobnosti i performansi za krute ski cipele
Sledeći tekstNordica Santa Ana 110 – Nećete moći da skinete osmeh sa lica
test-nokia-7-2-dobitnik-nagrade-za-dizajnNokia 7.2 je uspela da se izbori za mesto u James Bond filmu i ušla među telefone koji se mogu izbrojati na prste (jedne ruke?).

Leave a Reply