Ovo je Lotus Eletre, prvi Lotusov električni terenac

Lotus Eletre je Lotusov prvi električni terenac. Ali to nije bilo kakav električni terenac. Lotus Eletre se zapravo deklariše kao „prvi električni hiperterenac na svetu“. Da, on je otišao čak i korak dalje od superterenaca. To je hiperterenac. Vrlo smela tvrdnja zaista. A ima i dizajn koji odgovara takvoj tvrdnji.

Eletre je hiperterenac sa pogonom na četiri točka i pokreće ga elektromotor koji isporučuje 600 konjskih snaga ili više. Ali tih 600 KS nije ono što mu osigurava status „hiperterenca“, već je to njegovo ubrzanje od 0-100 km/h, za koje u Lotusu tvrde da zahteva „manje od tri sekunde“. Međutim, ovaj automobil nije „hiper“ samo po pitanju ubrzanja, on takođe obećava prilično neverovatnu autonomiju uz bateriju kapaciteta 100 kWh. U Lotusu kažu da ovo vozilo ima maksimalnu autonomiju prema WLTP-u od 600 km.

Kada se puni na punjaču od 350 kW, za 20 minuta može napuniti dovoljno energije da pređe razdaljinu od 400 km. Pored toga, automobil može i da se puni promenjivom strujom od 22 kW tamo gde je to dostupno.

Umesto tradicionalnih bočnih retrovizora on ima kamere koje su povezane na ekran unutar vozila i uključuju pogled od 360 stepeni iznad automobila za pomoć pri parkiranju, a koriste ga i tehnologije za pametnu vožnju. To nas dovodi do još jedne funkcije vredne pažnje na ovom automobilu, a to je LIDAR. Lotus Eletre ima prvu LIDAR tehnologiju primenjenu u automobilu serijske proizvodnje koja je tu da pruži podršku tehnologijama za pametnu vožnju.

Drugi detalji vredni pomena uključuju masivne petokrake alu-felne od 23 inča sa umecima od ugljeničnih vlakana, keramičke kočione čeljusti, izdašnu upotrebu ugljeničnih vlakana i aluminijuma za smanjenu masu vozila, enterijer u kom je korišćen samo izdržljivi ručno rađen tekstil i održiva lagana vuna, kao i „najnapredniji paket aktivne aerodinamike na jednom terencu serijske proizvodnje“.

Lotus je već počeo da prima porudžbine za hiperterenac Eletre, a prve isporuke se očekuju tokom 2023. godine.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde