Samsung je spreman da znatno nadmaši dosadašnji kapacitet baterija u električnim vozilima

Iskorak jedne od vodećih svetskih tehnoloških kompanija u razvoju tehnologije solid-state baterija mogao bi da reši probleme sa autonomijom električnih vozila

"Designed by teksomolika / Freepik"

Samsungov napredni tehnološki institut (SAIT) je predstavio revolucionarnu solid-state bateriju koja bi mogla da omogući električnim vozilima da pređu put između Melburna i Sidneja bez dopunjavanja baterije.

Sa značajnim probojem u nauci o materijalima, južnokorejski tehnološki gigant je uspeo da smanji ukupnu veličinu baterije za pola, u poređenju sa energetski najgušćim baterijama koje trenutno koriste proizvođači električnih vozila.

To znači da bi autonomija vozila mogla praktično da se udupla bez potrebe za dodatnim prostorom gde bi se postavila baterija.

Šef Laboratorije za razvoj baterija sledeće generacija pri SAIT-u i vođa projekta, Dongmin Im, objasnio je: „Proizvod ove studije bi mogao biti začetna tehnologija za bezbednije, baterije visokih performansi u budućnosti. U narednom periodu mi ćemo nastaviti da razvijamo i usavršavamo sve materijale i proizvodne tehnologije za solid-state baterije kako bismo podigli inovacije vezane za baterije u električnim vozilima na novi nivo.“

Tajna Samsungove superbaterije leži u elektrolitu. Kod konvencionalnih baterija za električna vozila, elektrolit je tečnost, ali naučnici i inženjeri u kompaniji Samsung su razvili tehnologiju čvrstog elektrolita, koji je dalego gušći od tečnosti.

I dok litijum-jonske baterije kompanije Tesla, na primer, imaju energetsku gustinu od 272 Wh/l, ova nova solid-state baterija može da se pohvali energetskom gustinom od neverovatnih 900 Wh/l.

Ovakvo drastično poboljšanje postignuto je zahvaljujući još jednoj značajnoj inovaciji – kompoziciji i konstrukciji njenih anoda.

Dok trenutno najefikasnije baterije sa najvećom energetskom gustinom koriste anode od litijuma, Samsungovo rešenje uvodi novi premaz od srebra i ugljenika poznat kao Ag-C, koji je debeo svega 5 mikrometara.

Ovaj Ag-C nanokompozit ne samo da omogućava kompaktnije pakovanje već i sprečava rast „dendrita“ – hemijske formacije iglastih kristala koji smanjuju kapacitet baterije nakon više ciklusa punjenja, kao i stabilnost baterije.

To znači da se dobijaju manje, bezbednije baterije većeg kapaciteta koje, kako kažu u Samsungu, mogu da se napune više od 1.000 puta (oko milion ukupno pređenih kilometara) za budućnost punu još atraktivnijih i boljih električnih vozila.

U ovoj fazi razvijena je samo relativno mala prototipska baterija, a nije pominjana cena za baterije tako visokih performansi za čiju proizvodnju se koriste plemeniti metali. Duže trajanje i veći broj ciklusa punjenja će u početku verovatno uticati na veću cenu baterije.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde