Nautičke destinacije – Nezaobilazni gradovi na Jadranu za nautičare

Privlačnost hrvatske obale neraskidivo je povezana s duhom ostrvskih gradića, urbanih centara života na celoj obali. Nude bogato istorijsko nasleđe vidljivo na svakom uglu, zapisano u kamenu kuća, trgova i uličica obojenih mediteranskom vedrinom, a njihov je zaštitni znak i srdačnost domaćina koja je dio kulture življenja na moru i uz njega. Naš odabir od juga do severa hrvatskog Jadrana pokriva najpopularnija mala mesta koja osim svoje lepote i značaja nude i siguran vez, postajući nezaobilazna tačka za nautičare.

Šipanska Luka

Šipanska Luka, nekadašnje omiljeno odredište dubrovačkih gospara, uprkos rastućoj popularnosti uspela je sačuvati svoj prepoznatljiv iskonski sklad. Smeštena u dnu duboko uvučene uvale okićene bujnom autohtonom vegetacijom, Šipanska Luka predstavlja sigurno sidrište očaravajućih letnjikovaca, razigrane arhitekture i vrsne gastronomske ponude. što su samo neki od razloga zašto je ta ribarska luka postala nezaobilazno odredište.

Korčula

Korčuli, gradu okruženom impozantnim zidinama i visokim kulama, prošaranim kamenim uličicama te kućama kao svedocima šarolikih istorijskih priča, pridodaju i epitet „mali Dubrovnikˮ zbog neosporne međusobne sličnosti. To je grad moreplovca Marka Pola, grad viteške igre moreške te neizostavne klapske pesme.

Smeštena je na razmeđu splitskog i dubrovačkog akvatorija, a rado je posećena destinacija mnogobrojnih nauta.

Vis

Vis, grad smešten u dnu duboko uvučene uvale, postao je prva i najznačajnija grčka kolonija na Jadranu. Očaravajuću lepotu te nautičke meke simboliziraju franjevački samostan i poluostrvo Priovo, bajkovita šetnica uz more, te skladne kamene kućice savršeno „usidreneˮ na razmeđu modrih morskih nijansi okolnih zelenih padina.

Danas ga obeležava i najveće prirodno privezište za nautičare na Jadranu, dupkom puno toekom sezone plovidbe.

Komiža

Komiža je najstarije ribarsko mesto na Jadranu i omiljena nautička destinacija mnogobrojnih morskih tragača snova. Smeštena je u dnu velikog zaliva, podno strmih planinskih litica, a može se pohvaliti najslikovitijom lukom Jadrana čiji savršen red, koloritne boje i okolna skladna arhitektura zaslužuju titulu jednog od najlepših dragulja ne samo Jadranskog mora već i mnogo širih morskih prostranstava.

Hvar

Hvar, poznat i kao hrvatski Saint-Tropez, jedan je od najljepših ostrvskih gradova Jadrana.

Spektakularan pogled na vijugave kamene uličice, fotogeničnu gradsku luku, duge šetnice uz more i tirkizne lagune isprepletenih Paklinskih otoka pruža se i s brdašca ponad grada njegova glavnog simbola, Hvarske tvrđave, odnosno Fortice koja „svisokaˮ gleda na grad koji među ostalim čuva i najstarije pozorište na svetu.
Jednako je magično prići mu s mora, dok vas plovidbeni virtuozi – hvarski barkarijoli – maestralno zaobilaze. I to je samo najkraći isečak priče o duhu i lepoti grada koji su među ostalim prepoznali nautičari, svetske zvezde i zaljubljenici u noćne provode.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde