Na svetskoj premijeri aktuelne generacije modela Mercedes-Benz G-Klase u Detroitu u januaru 2018. godine, holivudski velikan Arnold Švarceneger, vatreni ljubitelj G-Klase, izmamio je obećanje tadašnjeg predsednika Upravnog odora kompanije Daimler AG, Ditera Zetsche-a, što je za mnoge tada bilo neočekivano: “Predstojeća elektrifikacija svih modela će naravno uključivati i G-Klasu”. Nešto manje od tri i po godine kasnije, Mercedes-Benz ispunjava ovo obećanje i predstavlja Koncept EQG, skoro-proizvodnu studiju potpuno električne G-Klase. “Gde god to dozvoljavaju tržišni uslovi, Mercedes-Benz će do kraja decenije biti spreman za potpuno električnu energiju”, naglašava Markus Schäfer, član Borda menadžmenta kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz Cars. “Ovim strateškim korakom od ‘Electric first’ do ‘Electric only’, uključujući održivu proizvodnju i CO2-neutralan životni vek naših baterija, ubrzavamo transformaciju u budućnost bez emisija izduvnih gasova. Želimo da inspirišemo naše kupce da pređu na elektirčnu mobilnost sa uverljivim proizvodima. Ikona poput G-Klase savršeno ispunjava ovaj zadatak.”

Koncept EQG je takođe deo tradicije dizajna serije modela i na prvi pogled se može prepoznati kao G-Klasa. Studija usvaja kultnu siluetu G-Klase, uključujući njene elemente ikone. Osvetljene trake čine da se robusne spoljne zaštitne trake vizuelno ističu. Ivica koja razdvaja atraktivnu dvobojnu kombinaciju boja -sjajno crna na vrhu, sjajna aluminijum – “beam” boja na dnu – prostire se u prednjem delu direktno ispod poklopca motora, čime se još jasnije naglašava ova karakterstika dizajna.

Pogled na prednji deo Koncepta EQG se čini poznatim, ne samo zbog tipičnih okruglih farova. Umesto rešetke hladnjaka, kao na modelima sa konvencionalnim pogonom, ova potpuno električna varijanta ima neprekidnu crnu masku hladnjaka. U ovoj masci sa crnim panelom, osvetljena zvezda sa 3D efektom daje upečatljiv izgled. Oko nje, animirani uzorak “okruglih kvadrata” u poznatoj Mercedes-EQ plavoj boji stvara vizuelnu povezanost. Svetlosna traka u potpunosti okružuje crni panel, koji, uz bele osvetljene krugove u kućištima spoljašnjih ogledala, upotpunjuje svetlosnu grafiku dnevnih svetala prednje svetlosne grupe.

Koncept EQG se vozi na 22-inčnim poliranim točkovima od aluminijumske legure u ekskluzivnom dizajnu.
Umesto uobičajenog poklopca rezervnog točka, na zadnjim vratima nalazi se kutija sa belim osvetljenim akcentima, čiji dizajn podseća na zidni punjač.

Ona se može koristiti, na primer, za skladištenje kabla za punjenje. “Putujemo u budućnost sa novim EQG modelom! Ovaj automobil predstavlja fuziju najsavremenijih terenskih sposobnosti sa idejom električne mobilnosti kojoj svi trebamo težiti. Ona predstavlja našu neumornu potragu za luksuzom i strašću.
Za nas je najvažnije bilo da sačuvamo DNK G-Klase, ali da je prenesemo u EQ doba: kao G-Klasa ali drugačija. Moderni naglasci kao što su bele LED tehnologije i kutije na zadnjem delu vozila ilustruju razliku”
, kaže Gorden Wagener, glavni dizajner Daimler Grupe.

Još jedna karakteristika spoljnog dizajna je ravni krovni nosač crne boje visokog sjaja. Centralni element njegovog minimalističnog dizajna je u obliku slova G, koji se nepogrešivo vidi odozgo. Bela LED traka integrisana je u prednju ivicu krovnog nosača, moderna je interpretacija reflektora neophodnog za zahtevne avanture na terenu – i time podvlači ozbiljnost koncepta EBQ u ovoj oblasti: baš zbog svog potpuno električnog pogona. Još jedna LED traka u crvenoj boji čini zadnji deo krovnog nosača.

“Ponosni smo na više od 400,000 G-Klasa koje smo do sada proizveli,” ističe Dr Emmerich Schiller, generalni direktor kompanije Mercedes-Benz G GmbH i šef odeljenja za terenska vozila u kompaniji Mercedes-Benz AG. “Kroz više od 40 godina istorije modela, G-Klasa je uvek koristila najsavremeniju i najpogodniju tehnologiju pogona u to vreme – od dizelskog motora sa atmosferskim usisavanjem iz ranih dana do AMG 4,0-litarskog V8 u trenutnom modelu G 63. U pozadini naše strategije ‘Electric only’, elektrifikacija off-road legende jednostavno je sledeći logičan korak i apsolutno fascinantan projekat. Naša ikona ostaje jača od vremena u svakom pogledu.”

Prethodni tekstNajnovije Jabra bubice su neverovatno male i mogu da vam poboljšaju sluh
Sledeći tekstGPD gejming konzola na Androidu, sa LTE podrškom

Leave a Reply