Početna AUTOMOBILI Mercedes-AMG A45 4MATIC+ i Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+

Mercedes-AMG A45 4MATIC+ i Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+

ATV & NAUTICA 2020

blank

Turbopunjač: kotrljajući ležajevi za smanjenje mehaničkih otpora

ATV & NAUTICA 2020

Novi twinscroll turbopunjač kombinuje optimalni odziv na niskom broju obrtaja kao i razvoj velike snage pri visokim brojevima obrtaja.
Uz to kućište turbine je podeljeno na dva protočna kanala koji idu paralelno jedan sa drugim.

Zajedno sa slično izvedenim izduvnim vodovima, ovo omogućava da se tok izduvnih gasova dovede do turbine zasebno.
Cilj je bio da se spreči negativan uticaj pojedinačnih cilindara na druge cilindre tokom ciklusa potpunog opterećenja i takođe kako bi se poboljšao sam ciklus sagorevanja. Dobijeni rezultat je visoka vrednost obrtnog momenta na niskim brzinama kao i izuzetan odziv motora na komandu.

Elektronski kontrolisani “wastegate” (izduvni ventil za odušak) omogućava da se pritisak natpunjenja kontroliše daleko preciznije i fleksibilnije dok se u isto vreme optimizuje odziv, posebno prilikom ubrzavanja pri delimičnom opterećenju.
Za hlađenje turbopunjača koristi se pored ulja i rashladne tečnosti i svež vazduh koji se na turbopunjač usmerava sa hladnjaka motora putem posebno dizajniranog poklopca motora sa dizajnom deflektora i vodovima za vazduh.

Digitalno i pametno, sklapanje po principu: “Jedan čovek, jedan motor”

Novi motor je u potpunosti sastavljen ručno. U tu svrhu izgrađena je potpuno nova proizvodna linija u fabrici AMG motora u Afterbahu, gde je Mercedes-AMG postavio princip “jedan čovek, jedan motor” i postavio procese Industrije 4.0 na inovativan nivo, primenjujući najnovija saznanja iz ergonomije, tokova materijala, osiguranja kvaliteta, održivost i efikasnosti. Na putu implementacije Industrije 4.0, AMG pristup ručnog sklapanja prati viziju “pametne proizvodnje”. Ona se odlikuje maksimalnom fleksibilnošću, transparentnošću i visokom efikasnošću. Na ovaj način se štiti i poboljšava kvalitet motora i proizvodnih procesa koristeći inovativne digitalne tehnologije.

Leave a Reply