Povratak legendarnih boja

Svojom novom, Paint to Sample i Paint to Sample Plus opcijom, Porsche Exclusive manufaktura proširuje svoju specijalnu ponudu boja karoserije za sve modele. Fokus je na dostupnosti klasičnih Porsche boja, koje su postale prepoznatljive tokom godina.

Za posebno individualne zahteve, postoji i mogućnost kreiranja nijansi po posebnim specifikacijama. “Neobične boje automobila su bile poznate kroz istoriju naše marke i predstavljaju važnu stavku različitosti”, kaže Aleksandar Fabig, direktor odeljenja za individualizaciju i klasiku. “Sa ovom ponudom oživljavamo kultne klasične boje i proširujemo spektar standardnih i specijalnih boja u svim serijama modela za više od 160 nijansi”.

Novi mikser boja je pušten u rad u glavnoj fabrici u Zufenhauzenu, gde stručnjaci za boje mešaju nekoliko desetina sastojaka sa izuzetnom preciznošću kako bi postigli željenu nijansu. Svaka serija boje je podeljena na deo za farbanje karoserije i deo za farbanje dodatnih delova. Površine koje se farbaju na vozilu uglavnom se sastoje od aluminijuma, plastike i karbon/fiberglas kompozita.

Ova različitost materijala podrazumeva posebne metode nanošenja kao i različite temperature sušenja pa samim tim i za nijansu drugačiji sastav boja u zavisnosti od komponente. Pločice za poređenje serija boje su ofarbane i služe kao referentni uzorci boje tokom završne kontrole vozila.

Porsche ne samo da proširuje raspon ponude boja karoserije već ga i restrukturira: Custom Colour je preimenovan u Paint to Sample. Ova kategorija uključuje unapred definisane boje koje su već bile odobrene od strane Porsche specijalista za boje karoserije. Primeri uključuju: Maritime plavu, Rubystar crvenu i Mint zelenu. Ovi izbori boja iz devedesetih uživaju kultni status među ljubiteljima marke Porsche.

Asortiman je zaista raznolik i zavisi od serije modela kao i od lokacije proizvodnje. Za 911 i 718 serije modela postoji više od 100 dodatnih boja, koje su dostupne.
Za Panameru, Macan i Cayenne postoji više od 50 različitih opcija, dok dodatnih 65 boja upotpunjuje asortiman za Taycan kupce.

Ponuda bi trebalo da bude integrisana u Porsche konfigurator vozila početkom 2022. godine.
Online opcije izbora i sortiranja, na primer po familiji boja kao i dodatne informacije o individualnim bojama će uslediti sukcesivno.

Za posebno individualne zahteve boja, Porsche Exclusive manufaktura ide i korak dalje: sa Paint to Sample Plus konceptom završni sloj boje se može birati gotovo potpuno slobodno.
Procedura je sledeća: klijent predaje uzorak željene boje u Porsche centru – sve je moguće zamisliti od boje lične tašne do boje laka za nokte.

Ovaj uzorak se zatim šalje u Porsche AG. Tamo se vrši posebna provera izvodljivosti za svaki zahtev posebno, što može potrajati i nekoliko meseci u zavisnosti od kompleksnosti posla.

U sledećem koraku, Porsche stručnjaci kreiraju formulu boje. Ovi eksperti razvijaju nijansu na osnovu dostupnih komponenti boje. Zatim se u više postupaka razvija senčenje tako da nijansa odgovara uzorku i pod različitim izvorima svetla, kao što je dnevno ili veštačko svetlo. Nakon ovoga, testira se izvodljivost boje u uslovima proizvodnje na karoseriji vozila i dodatnim delovima. Takođe je neophodno definisati i debljinu sloja, što omogućava stabilan proces, odsustvo grešaka i mogućnost ponovnog farbanja.

Pre nego što konkretno vozilo za klijenta uđe u proces farbanja, boja se nanosi na test karoseriju.
Ukoliko se pokaže da se željena nijansa ne može realizovati u skladu sa uobičajenim standardima kvaliteta, Porsche će snositi troškove testiranja izvodljivosti.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde