Potpuno novi Nissan Qashqai nudi beskompromisnu kombinaciju dinamičkih performansi, rafinirane pogonske opreme i efikasnih pogonskih sklopova.

Podržavajući Nissanov cilj da dostigne 50% elektrifikovane prodaje u Evropi do 2024. godine, novi Nissan Qashqai neće biti dostupan samo sa 1.3 DiG-T benzinskim motorom opremljenim blagom hibridnom tehnologijom, već će takođe u Evropi debitovati predstavljanjem sistema e-POWER, Nissanovog inovativnog i nagrađivanog pogonskog sklopa koji crpi tehnologije iz pionirskog kompanijskog električnog vozila Nissan LEAF.

Sistem e-POWER je posebno razvijen za novi Qashqai da zadovolji stroge zahteve evropskih vozača.

Qashqai sa sistemom e-POWER ne samo da ostvaruje visok nivo efikasnosti po pitanju potrošnje goriva i niskih emisija CO2, već ga odlikuje odzivno i snažno ubrzanje.

Sa varijantama 2WD i 4WD, 6-stepenim ručnim ili novim Xtronic CVT menjačem i isključivo elektromotornim pogonom, zahvaljujući sistemu e-POWER, potpuno nove opcije pogonskog sklopa vozila Qashqai zadovoljavaju sve zahteve kupaca kada je u pitanju zadovoljstvo u vožnji.

“Kupci s pravom zahtevaju efikasnija vozila, ali takođe žele i prijatno iskustvo vožnje. Električna vozila pružaju najveće zadovoljstvo u vožnji, a kupci vole trenutni obrtni moment i kontinuirano ubrzanje koje isporučuju. Usvajanjem 100% elektromotornog pogona sa sistemom e-POWER na novom elektrifikovanom vozilu Qashqai, kupci mogu da uživaju u prednostima vožnje EV, bez zabrinutosti za domet ili pristup infrastrukturi za punjenje,” rekao Marco Fioravanti, potpredsednik planiranja proizvoda u Nissan Automotive Europe.

Novi Qashqai donosi prvo uvođenje Nissanovog inovativnog pogonskog sistema e‑POWER u Evropu.

Ekskluzivan za Nissan i ključna komponenta kompanijine strategije inteligentne mobilnosti, sistem e-POWER je jedinstven pristup elektrifikaciji čineći svakodnevnu vožnju uzbudljivom.

Novi e-POWER sistem vozila Qashqai obuhvata bateriju visoke izlazne snage i pogonski sklop integrisan sa vodećim u kategoriji promenljivim odnosom kompresije benzinskog motora od 157 KS, generatorom snage, inverterom i električnim motorom od 140 kW slične veličine i izlazne snage kao u Nissanovim električnim vozilima.

Ovo je jedinstveno rešenje koje kombinuje prijatno, besprekorno linearno ubrzanje karakteristično za EV, ali bez potrebe za punjenjem.

Da bi se udovoljilo tipičnim zahtevima evropskih potrošača i njihovoj svakodnevnoj vožnji, instalacija sistema e-POWER je značajno nadograđena za novi Qashqai.

Primenjen je u vozilu Note – najprodavanijem japanskom vozilu poslednjih godina – za 1.2 benzinski motor koji puni baterijsku jedinicu maksimalnom izlaznom snagom od 108 KS.

Za Evropu je nadograđen za 1.5-litarski benzinski motor sa maksimalnom izlaznom snagom od 140 kW (190 KS).

Jedinstven element sistema e-Power je taj što se benzinski motor koristi isključivo za generisanje električne energije, dok točkove u potpunosti pokreće električni motor.

Ovo znači da motor uvek može da radi u svom optimalnom dometu, što dovodi do superiorne efikasnosti u potrošnji goriva i niže emisije CO2 u poređenju sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nissanov sistem e-POWER predstavljen je na modelima Note i Serena u Japanu.

Popularnost kod kupaca je bila trenutna, jer više od 70% prodaje vozila Note i gotovo polovina prodaje Serene u zemlji bile su verzije sa e-POWER.

Zapravo, nedavno lansiranom Nissanu Kicks kompaktnom SUV-u opremljenom sa e-POWER dodeljena je nagrada za tehnologiju 2021. godine od strane Konferencije automobilskih istraživača i novinara Japana.

“Od 2007. godine kada je izumeo segment, novi Qashqai je uvek postavljao standarde u segmentu crossovera. Sa trećom generacijom vozila Qashqai, novi i postojeći kupci će zavoleti inovativne opcije pogonskog sklopa dostupne u njemu. Naša ponuda je jednostavna i inovativna, a obe opcije pogonskog sklopa su efikasne, ali i dalje zabavne za vožnju. Naš pristup novom elektrifikovanom vozilu Qashqai bio je bez kompromisa i to je jasno vidljivo kako kod 1.3 benzinca sa blagom hibridnom tehnologijom tako i u jedinstvenoj opciji e-Power,” rekao je Matthew Wright, potpredsednik za dizajn i razvoj pogonskih sklopova u Nissan Technical Centre Europe.

Prodaja novog vozila Nissan Qashqai opremljenog sistemom e-POWER počeće 2022.

Prethodni tekstVreme je za pametno zimsko zagrevanje
Sledeći tekstDoživite epski zvuk u svakom trenutku

Leave a Reply