ALL TERRAIN VEHICLE (vozilo za sve terene) poznato i pod skraćenicom ATV ili ga često nazivaju i KVAD, što nije ispravno. ATV je snabdevno vozilo koje je razvila Evropska Svemirska Agencija. Zadatak ATV-a je bio snabdevanje Međunarodne svemirske stanice (ISS) vodom, vazduhom, gorivom i eksperimentima.

Danas ATV je skraćenica za sva autonomna transportna terenska vozila. Upravljanje ATV vozilom vrši vozač koji sedi na sedlu – poput sedišta i usmerava vozilo ručkama (za razliku od većine drugih vozila, koja imaju stolicu ili klupu tipa sedišta, a upravljanje se vrši pomoću točka upravljača – volana).

ATV je dizajniran da vozač bude – aktivan.
Pokreti tela rukovaoca pomažu kontroli stabilnosti ATV-a što zahteva jaku kombinaciju veštine, dobre procene, pažnje i fizičke snage vozača.

Prva terenska vozila prodata u Severnoj Americi bili su vozila tipa tricikl, sa jednim točkom napred i dva točka pozadi.
Od 1980-ih, terenska vozila na tri točka nemaju veliku proizvodnju zbog svoje nestabilnosti i sklonosti ka prevrtanju.

Prvo da razdvojimo šta je kvad, a šta je ATV.

Kvad je vozilo bez pogona na sva 4 točka, što znači da nije 4×4 nego ima pogon samo na zadnjoj osovini. Nema nezavisno vešanje, nego krutu osovinu nazad.

Nema sporohodne brzine i nosi znatno manje točkove. Ima prilično nizak klirens (odstojanje od tla), što znači da je vozilo idealno za ravnije staze.

Ovo su najbitnije razlike, iako ih ima još. Što se tiče ulaska u malo ozbiljnije blato ili sneg, kvad jednostavno nije pravljen za takve stvari pa ne treba to ni očekivati.

ATV je pravljen za teške uslove rada pa samim tim u tom delu pokazuje nedostižne rezultate naspram kvada, ali na ravnoj stazi ATV se ne snalazi najbolje, jer nije ni pravljen za takve stvari.

Prema našem trenutnom zakonu, mogu da se registruju vozila koja imaju homologaciju:

-L7e- teški četvorocikl
-T3b- traktor

Zbog bezbednosti vozača i suvozača, od opreme je obavezna kaciga, zaštitno odelo i rukavice.

POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU
Prethodni tekstTEST: Die beste – Samsung Galaxy Note 10+
Sledeći tekstRudarenje, špijuniranje, dupliranje

Leave a Reply