Jedan pogled je dovoljan. Spolja to je EQ – Mercedesov potpuno električni new-age brend. Ali karoserija je zasnovana na njihovom konvencionalnom kompaktnom krosoveru GLA. Dakle EQA je započeo kao GLA i nakon hirurških intervencija sada ima potpuno električni pogon.

Elektromotor snage 190 ks šalje snagu na prednje točkove. On se dakle zvanično zove EQA 250 jer performanse, makar pri brzinama manjim od onih na auto-putu, grubo odgovaraju benzincu GLA 250.

Prvi EQA ima bateriju od pola tone koja skladišti 66,5 kWh energije i obezbeđuje autonomiju prema WLTP standardu od 400-423 kilometra, u zavisnosti od veličine točkova.

U unutrašnjosti, komandna tabla i nameštaj su praktično isti kao u modelu GLA. To znači kvalitetna sedišta i dva velika grafički bogata ekrana.

Ali da bi se napravilo prostora za bateriju, izgubljen je prostor za noge pozadi a i prtljažnik je morao biti manji. Kao rezultat toga, na zadnjim sedištima ima vrlo malo prostora za stopala, pa električna vozila sa posebno razvijenim platformama nude veću udobnost na zadnjoj klupi nego što je to slučaj kod modela EQA.

Inžinjeri koji su ga pravili kažu da pored neprimetne električne snage, cilj je bio da ovaj model deluje kao da pripada porodici malih Mercedes vozila i da bude jednako lak za posedovanje. To što je počeo kao adaptirani automobil sa klipovima bila je medveđa usluga za model EQA. Gubitak prostora je primetan, i za porodično korišćenje jedva prihvatljiv. Ipak, uspeli su da u njega uglave bateriju solidne veličine, dajući modelu EQA autonomiju koja je ispred drugih premijum rivala.

EQA je sablasno tih, čak i za električni automobil. Pri vrlo malim brzinama čuje se samo spoljni šum upozorenja za pešake, ali od nekih 32 km/h do 64 km/h teško je razlučiti šta izaziva šum.

Zvuk motora i zupčanika ovde nisu faktor; pri brzinama većim od 64 km/h uključuje se i zvuk guma a na auto-putu čuje se šuštanje vetra, ali tek pomalo. Ali to nije nešto što bi zahtevalo čak ni pojačavanje jačine zvuka na radiju. Sve to čini da auto deluje ozbiljnije i luksuznije nego što to njegova veličina nagoveštava. I to u dobroj meri opravdava njegovu pozamašnu cenu.

Performanse su takođe nešto blaže. Ubrzanje do 100 km/h traje 8,9 sekundi u najpopularnijoj verziji sa pogonom na prednjim točkovima. Može doći proklizavanja točkova u vlažnim uslovima, a pri većim brzinama to više nije problem. EQA ima maksimalnu brzinu od 160 km/h, koja je odabrana upravo zato što ako jurite auto-putem brže od toga, vreme koje ćete nadomestiti brzom vožnjom ćete izgubiti na dodatno punjenje. Brzina ubija autonomiju kod svih električnih vozila.

EQA deluje teško, definitivno – težak je preko dve tone. Ali zato ima precizan i progresivan set pokreta u krivinama. On daje odlične povratne informacije i reaguje na papučicu gasa kao i na upravljanje. Ako dodate gas u kružnom toku začućete neprijatno veliku količinu škripanja guma.

Kombinovani sistem kočenja radi dobro. Papučica radi progresivno i omogućava dosta regeneracije pre nego što neprimetno uvede frikciju. Uspeva da pruži isti osećaj kada je baterija potpuno istrošena i kada je puna – u kom slučaju je regeneracija očigledno nemoguća.

Takođe možete preko dve ručice na volanu da odaberete regeneraciju korišćenjem sile pri kretanju. Kao i kod nekolicine rivala, i EQA ima podešavanje za automatsku regeneraciju. To omogućava automobilu da ide u leru, osim ako radar kaže da vozilo koje pratite usporava, ili ste blizu ograničenja brzine. Radi dobro pod uslovom da vam ne smeta dosta nekonzistentno ponašanje.

GLA je iznenađujuće prostran mali krosover. EQA nije. Baterija oduzima od prostora za stopala za ljude na zadnjoj klupi, pa se oni tamo osećaju kao u hečbeku. I dalje imate dosta visoku poziciju sedenja, ali sa nogama podignutim do brade u čudnom čučnju, kao da ste fudbalski trener koji gleda napeto izvođenje penala.

Prtljažnik je takođe dosta plitak, i ima zapreminu od svega 340 litara. U udubljenju ispod poda stoje kablovi za punjenje.

Što se tiče komandne table i kontrola, tu nema puno da se doda na ono što je već rečeno o raznim malim Mercedesima. Dizajn je prilično očaravajući, materijali su luksuzni a noćno osvetljenje je prelepo. Ekrani dominiraju, naročito jer u svim paketima opreme EQA dolazi sa dva velika ekrana. On nije potpuno zavistan od ekrana, doduše: možete da koristite kontroler na dodir između sedišta kao i glasovne komande. Ili možete dodirom da upravljate brzim interfejsom na samim ekranima, ili preko dugmića na volanu. Trebalo bi dakle za svakoga da postoji odgovarajući način upravljanja MBUX sistemom.

Mercedes-Benz EQA SPEC:

Motor: E-Motor, 140 kW (190 KS)

Ubrzanje: 8,9 s

Maksimalna brzina: 160 km/h

Potrošnja: 15,7 kWh/100 km (kombinovano)

Autonomija: 402-540 kilometara (WLTP)

Max. snaga punjenja (DC): 100 kW

Dimenzije: 4.425 x 2.084 x 1.625 mm, 1.577 kg

Kapacitet prtljažnika: 436 l

Kontakt: www.mercedes-benz.rs

CENA: OD 47.616 EUR

OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstPrelepi Ferrari 296 GTB je definicija zabavne vožnje
Sledeći tekstNVIDIA mapira puteve za samovozeće automobile

Leave a Reply