Šta sve dobijate za svoj novac i kako su u brodogradilištu Saxdor uspeli da ovaj brod učine tako jeftinim? Početna tačka je prelepo korito sa dvostrukim stepenastim prelazom i uskim strukom od 2,28 m i neuobičajeno oštrim uglom nagiba korita od 22,5 stepeni na krmenom ogledalu. To već zalazi u teritoriju „kvazi trkačkih“ brodova u poređenju sa širinom korita od 2,4 m i više kao i uglom nagiba korita od 16-18 stepeni kakav se inače viđa na gliserima od 6 metara.

Saxdor 200 je takođe i izuzetno lagan sa svojih 780 kg, bez motora, ili oko 1.000 kg sa motorom, gorivom i nešto opreme – opet celih pola tone lakši od tipičnog broda dužine 6 metara. To znači da ima jake performanse i impresivnu potrošnju goriva. To ga takođe čini mnogo lakšim za transport na prikolici, spuštanje u vodu i izvlačenje na suvo koristeći regularni porodični auto umesto nekog vozila sa 4×4 pogonom.

Saxdor je očigledno dizajniran da se svidi kako vlasnicima ličnih plovila koji žele da naprave sledeći korak, tako i ljubiteljima glisera koji žele nešto brže, i više fanki nego inače. Sa smelom grafikom, uglastim dizajnom i manjim upravljačkim konzolama, oni izgledaju mnogo sportskije i primamljivije od prosečnog glisera sa pramčanim koritom – kao Ariel Atom među brodovima u moru Škoda Fabia.

Održavajući broj i kompleksnost zaštitnih lajsni na minimumu ali dajući klijentima mogućnost da personalizuju svoje brodove sa bezbroj opcionih dodataka od motora i rasporeda sedišta do tvrdih krovova i šatora za kampovanje, ovde ima ponešto za svakoga.  Jedina očigledna stvar koja nedostaje su merdevine za kupače na krmi.

Na vodi

Saxdor 200 ima tu retku sposobnost da se ponaša kao lagano, okretno, agilno plovilo u mirnim uslovima dok deluje iznenađujuće čvrsto i robusno u uslovima sa više talasa. Ništa se ne drma, ne škripi i ne savija. Toliko je dobar da njegov motor od 100 ks deluje kao da ne može da dođe do daha. Ništa ne fali ubrzanju ili vožnji srednjom brzinom, ali on ostaje bez daha pri brzini od 31 čvora kada je jasno da korito može da podnese još mnogo više.

Verzija od 150 ks je već druga priča, on ide kao raketa i ne posustaje dok ne dođete do 40 čvorova. Pri toj brzini, 200 Sport počinje malo da poskakuje i postajete svesni koliko vas malo deli od vode.

Skraćena ograda pojačava utisak brzine i u kombinaciji sa izdignutim centralno postavljenim sedištima čini da se osećate kao da sedita na brodu a ne u njemu. S obzirom na to da je tako mali i lagan, on je pomalo sklon tumbanju i potrebno je čvrsto se držati za upravljačku konzolu i imati sigurnu ruku na ručici gasa.

On uvek doskoči mekano, a korito sa dvostrukim stepenastim prelazom mu omogućava da plovi savršeno poravnat, ali verzija sa 150 ks (da ne pominjemo onu od 175 ks) nije za slabe i plašljive ljude.

Pozicija u vožnji je dobra, zakošeni oslonac za noge nalazi se direktno ispred sedišta i postavljen je pod prevelikim uglom za visoke kapetane. Dva mala kaiša i ušice koji drže sedište na šarkama na mestu i omogućavaju pristup ormariću ispod.

Velika paluba ispred konzole podiže se putem dva prilično bazična gasna amortizera i otkriva plitki skladišni prostor celom dužinom. Ovde savršeno pasuju (opcioni) jastuci za prednju palubu i uz pomoć nadstrešnice nalik na kampersku može da se pretvori u krevet. Sve to ovaj iznenađujuće svestran paket čini još privlačnijim.

Utisak sa testa

Brod je brz, vrlo stilizovan, zabavan za vožnju i mnogo praktičniji od džet skija. Takođe donosi neverovatno dobru vrednost za novac i uspeva da izgleda i ponaša se kao mnogo skuplje plovilo.

POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU

Prethodni tekstPrvi laptop kompanije Corsair pokretaće isključivo AMD procesori
Sledeći tekstGarmin kamera vam čuva leđa dok vozite bicikl

Leave a Reply