Kompanija Kaspersky je objavila nalaze evropskog istraživanja kojim su ispitivani nivoi svesti i stavovi koje korisnici imaju prema svojoj onlajn privatnosti i podacima koje ostavljaju na internetu.

U istraživanju je učestvovalo preko 8.500 korisnika interneta starijih od 16 godina iz 11 zemalja.

Za 38% korisnika objave koje se smatraju uvredljivim prema osobama sa invaliditetom su potencijalno najštetnije za nečije izglede za posao ili veze. U međuvremenu, oko jedne trećine (34%) ispitanika izjavilo je da deljenje objava koje su protiv vakcinisanja od Covida ili korišćenje anti-trans jezika (32%) takođe može da utiče na karijeru osobe.

Milioni ljudi koji su preminuli za sobom ostavljaju profile na društvenim mrežama i istoriju internet pretrage. Ovo istraživanje je utvrdilo zabrinjavajući nedostatak svesti, uz gotovo trećinu (30%) korisnika koji nisu razmišljali o tome šta će biti sa njihovim digitalnim otiskom nakon njihove smrti.

Rezultati su takođe otkrili da bi za 37% korisnika bilo u redu da pristupe profilu pokojnog roditelja kada bi oni u testamentu ostavili svoje podatke za prijavu na naloge. Međutim, ovaj nivo lagodnosti se ne odnosi na situaciju u kojoj su ispitanici razmatrali isto to za sebe. Sličan procenat korisnika se osećao neugodno povodom ideje da ostave svoje podatke za prijavu na naloge na društvenim mrežama u sopstvenom testamentu.

„Podaci nas prate gde god da krenemo, postaju deo nas i ostaju sa nama tokom celog života. Često podaci koje delimo danas neće odražavati istu osobu kakva ćemo biti sutra”, komentariše Dejvid Em (David Emm), glavni istraživač bezbednosti u timu za globalno istraživanje i analizu u kompaniji Kaspersky. Moramo bolje da razumemo uticaj podataka koje delimo tokom vremena i kako oni sutra mogu da promene naše živote. Ono što je najvažnije, moramo da shvatimo možemo li, i u kojoj meri, trajno izbrisati naš stari digitalni identitet koji više ne odražava naše vrednosti. Uz Kaspersky Security Cloud, vidimo gde se nalaze naši podaci i kako možemo da ih zaštitimo da bismo izgradili bezbedniji svet.”

Prethodni tekstTOP 5: Ulepšajte svoju sliku sa osvetljenjem za radni sto
Sledeći tekstElektrični avion kompanije Rolls-Royce razbio rekord postigavši brzinu od 624 km/h

Leave a Reply