Spoj najboljih veština dva brenda

Inovatori u svojim oblastima, Toyota i UNDERCOVER, zamislili su kako bi Aygo X mogao da izgleda kao primer najboljih veština oba brenda i kao nova ikona subverzivnog duha po kojoj je poznat Jun Takahaši.

Premijerno prikazan tokom dana revije UNDERCOVER Jesen 2023. na Nedelji mode u Parizu, Aygo X UNDERCOVER dobio je jedinstvene karakteristike dizajna enterijera i eksterijera, u proizvodnoj seriji koja će biti samo 5.000 automobila.

Inspirisani Takahašijevom filozofijom dizajna „protiv komformizma“ i rušenja stereotipa, promene izgleda automobila uključuju ekskluzivnu dvobojnu karoseriju u dva siva tona koje je posebno razvila Toyota, zatim koralno crvene akcente za crne 18-inčne naplatke od aluminijuma, dok je unutrašnjost obogaćena brendiranim sedištima i patosnicama s monogramom, uz umetnikov moto CHAOS/BALANCE otisnut na krovnim nalepnicama. U automobilskom svetu ovo se pokazalo kao sve samo ne uobičajena saradnja.

Poznata „undercover“ tematika preklapanja kulturnih kontrasta – panka i mode, digitalno i analogno – proširuje se i na ovu saradnju jer se sada svetovi mode i automobila savršeno preklapaju da bi pokrenuli kampanju lansiranja automobila smeštenu u polu-izmišljeni svet Pariz, Tokio. „Skriveni grad“, gde su virtuelno i fizičko zamućeni, inspirisan izgledom i duhom dva grada u srcu saradnje.

„To je bilo moje prvo iskustvo rada na automobilu, a s obzirom da je Toyota tako prestižan i inovativan japanski brend, to je imalo duboko emocionalno značenje i važnost“, kaže Takahaši. „Spajanje dva kontradiktorna elementa, ili sveta, uzbudljivo je za mene, a i materijali i način na koji smo osmislili boje se potpuno razlikuju od saradnje u kreiranju odeće. Gradski pejzaži inspirišu boje koje se osećaju tipično „skriveno” (Undercover), stapaju se sa svakodnevnim životom, ali dovode u pitanje konvencije ako samo malo zagrebete ispod površine. Dok radimo u harmoniji sa gradom verujem da imamo dizajn koji je još uvek „prikriven“ (Undercover). Svakoga dana vozim auto i prepoznajem značaj koji boja može da ima”.

Otkako je Aygo prvi put stigao na tržište 2005. godine, ne samo da je bio Toyotin najdostupniji automobil u Evropi, već je oduševio kupce i svojim mladalačkim i zabavnim karakterom.

„Znali smo da UNDERCOVER može dodatno ojačati snažan karakter koji Aygo X već ima i bili smo uzbuđeni istražujući kako se Junov modni jezik može prevesti u proces razvoja automobila“, rekao je šef dizajna Toyote u Evropi, Tadao Mori. „Modni dizajn i dizajn automobila dele mnogo toga zajedničkog, ali Jun nas je upoznao s potpuno novim načinima gledanja na boju, kao i s idejama kako da iskoristimo više svakodnevnih detalja da bismo stvorili nešto zanimljivije i neočekivano”.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde