Kako je Jacob & Co. napravio sat inspirisan Bugattijem

Zamislite da ste upravo potrošili 3 miliona dolara na novi Bugatti Chiron i želite prikladno skup i podjednako jedinstven sat da ide uz njega. Proizvođač inovativnih satova Jacob & Co ima tačno ono što želite – Bugatti Chiron Blue Sapphire Crystal. Ovaj neverovatni sat je unikat, što znači da postoji samo jedan primerak u celom svetu, i procenjen je na 1,5 miliona dolara.

Kućište sata napravljeno u potpunosti od safirnog stakla je jedno od najvećih dostignuća u savremenoj visokoj horologiji. Takođe je vrlo izazovno za napraviti. Dodatni izazov je bio dati kućištu plavu boju. Safirno staklo je ručno rađeno i napravljeno od praška aluminijum-oksida zagrejanog na oko 2.200 stepeni celzijusa. Potrebno je oko 15 dana da safir naraste do veličine otprilike kao konzerva koka-kole, a potom se jedan deo odseče i mašinski obrađuje nekih 80 sati uz različite tehnike ručnog poliranja zasnovane na različitim oblicima i teksturama kućišta.

Kombinacija geometrijskih površina – cilindrične, sferne i zakrivljene – čini mašinsku obradu i poliranje izuzetno komplikovanim, a čvrstina safirnog stakla dodatno otežava posao. Ono je čvrsto skoro kao dijamant, pa se zato za sečenje i poliranje koriste alatke sa dijamantskim završecima.

Boja se sastoji iz vlasničke kombinacije retkih zemljanih elemenata, metala i minerala u procesu poznatom kao „doping“. Ona se dodaje prašku aluminijum-oksida na samom početku cele operacije. Da bi se dobila bogato plava nijansa kućišta, dodaje se nekoliko doping agensa, ali dodatak boje menja hemijsku stabilnost safirnog stakla i povećava šanse da se u njemu nađu nečistoće, što će ga učiniti beskorisnim.

Plava boja se nalazi i na legendarnom EB Bugatti logou unutar kućišta, markerima sati i vrhovima kazaljki od rodijuma, kao i na pločici na kojoj piše „unikat“ na poklopcu kućišta. Plavu boju nadopunjuju zlatni akcenti i bela gumena narukvica.

Čitavo kućište sata Bugatti Chiron Blue Sapphire Crystal napravljeno je od safirnog stakla dok je titanijum korišćen za krunicu i dva dugmeta sa donje strane sata. Unutra se nalazi JCAM37 mehanizam na ručno navijanje sa 51 dragim kamenom, kompanije Jacob & Co., i ukupno 578 ručno sklapanih komponenti. Animirani Bugatti W16 motor mahnito pumpa a dva turbopunjača (ne četiri, kao u pravom Chironu) vrte se istovremeno.

Paralele sa automobilom ne prestaju ovde. Indikator rezerve snage sa desne strane brojčanika dizajniran je po uzoru na merač goriva, a leteći turbijon od 30 stepeni se vidi kroz providni gornji deo kućišta koje ima oblik maske hladnjaka na modelu Chiron.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde