Početna AUTOMOBILI Evolucija sigurnosnog pojasa

Evolucija sigurnosnog pojasa

Volvo je izmislio sigurnosni pojas sa tri tačke pričvršćivanja, a to bi mogla i da bude kompanija koja će ga ukinuti

Designed by Freepik

Proizvođači automobila su se nameračili da promene apsolutno svaki deo tradicionalnog automobila, od načina na koji vozači nabavljaju vozila do načina na koji ga otključavaju i pale, ali još se niko nije usudio da promeni sigurnosni pojas.

Osnovni dizajn švedske kompanije Volvo patentiran 1958. godine sada se nalazi u svakom automobilu i kamionu koji izlaze iz fabrika širom sveta.
A pre 70 godina, mnogi novinari su otpisali sigurnosni pojas kao glup i opasan prolazni trend.

Sigurnosni pojasevi u raznim oblicima su postavljani u otvorene kočije, avione i trkačke automobile na prelazu u dvadeseti vek.

Niko nije verovao da mogu mnogo da pomognu običnim vozačima dok nekadašnja automobilska kompanija Nash iz savezne države Viskonsin nije 1949. godine uvrstila ovaj proizvod u svoju ponudu.

q

Iako ove kompanije više nema da ispriča svoju priču, istoričari upravo njoj pripisuju zasluge kao prvom proizvođaču koji je instalirao sigurnosne pojaseve već u fabrici.

Sigurnosni pojasevi su postajali i pre toga, ali su ih distributeri često prodavali kao dodatnu opremu, ili su se prodavali u postprodaji.
Ford je ovaj komad opreme ubacio na određene modele 1955. godine.

q

Leave a Reply