Designed by Freepik

Proizvođači automobila su se nameračili da promene apsolutno svaki deo tradicionalnog automobila, od načina na koji vozači nabavljaju vozila do načina na koji ga otključavaju i pale, ali još se niko nije usudio da promeni sigurnosni pojas.

Osnovni dizajn švedske kompanije Volvo patentiran 1958. godine sada se nalazi u svakom automobilu i kamionu koji izlaze iz fabrika širom sveta.
A pre 70 godina, mnogi novinari su otpisali sigurnosni pojas kao glup i opasan prolazni trend.

Sigurnosni pojasevi u raznim oblicima su postavljani u otvorene kočije, avione i trkačke automobile na prelazu u dvadeseti vek.

Niko nije verovao da mogu mnogo da pomognu običnim vozačima dok nekadašnja automobilska kompanija Nash iz savezne države Viskonsin nije 1949. godine uvrstila ovaj proizvod u svoju ponudu.

Iako ove kompanije više nema da ispriča svoju priču, istoričari upravo njoj pripisuju zasluge kao prvom proizvođaču koji je instalirao sigurnosne pojaseve već u fabrici.

Sigurnosni pojasevi su postajali i pre toga, ali su ih distributeri često prodavali kao dodatnu opremu, ili su se prodavali u postprodaji.
Ford je ovaj komad opreme ubacio na određene modele 1955. godine.

1
2
3
4
5
6
Prethodni tekstSuzuki marine – Stogodišnjica iskustva u motornoj industriji
Sledeći tekstTOP 5: Test najboljih telefona 2019

Leave a Reply