Početna Trends Koja je to ključna stvar u vezi sa 5G tehnologijom, i kako...

Koja je to ključna stvar u vezi sa 5G tehnologijom, i kako funkcioniše?

"Designed by Freepik"

Da li ste se ikada zapitali šta čini 5G tako jedinstvenom u odnosu na ostale „G“ tehnologije? Odgovor, jednom rečju, je latencija.

Čak i ako još uvek ne znate šta je to, latencija pravi veliku razliku u načinu na koji koristite svoj telefon, bilo da zovete neki servis za deljenje vožnje, otključavate rentirani skuter ili strimujete svoju omiljenu seriju ili film.

Definisanje „G“ tehnologije

Šta je onda to što čini 5G posebnom tehnologijom, osim brzine? Odgovor leži u poboljšanoj latenciji.

Latencija je vreme koje je potrebno paketu podataka da pređe put preko mreže od pošiljaoca do primaoca: Što je niža latencija, aplikacija će imati brži odziv, naročito ako se fokusira na grafiku. Mereno u milisekundama (ms), današnje 4G mreže imaju latenciju od oko 50 ms, u poređenju sa 5G mrežama koje imaju ispod 5 ms, što praktično predstavlja odziv u realnom vremenu i toliko su brze da bi mogle čak i da zamene vaš kućni internet.

Stoga ne čudi što provajderi širom sveta žure da uspostave 5G mreže, s obzirom na primene kako u potrošačkom tako i u poslovnom svetu koje će doneti velike pogodnosti.

Delovi koji čine mrežu

Komponente jezgra mreže služe kao centralni deo mobilne mreže. One povezuju mobilnu, fiksnu i konvergentnu telefoniju kako bi se osiguralo konzistentnije korisničko iskustvo. Prelazak na 5G takođe donosi i korišćenje hardvera industrijskog standarda i softvera otvorenog koda. Kompanije koje imaju serverske, skadišne i virtuelizacione platforme napravile su ozbiljan prodor u telekomunikacioni prostor, što je donelo disrupciju po pitanju cene i puštanja u rad.

Neke od novijih sposobnosti koje su postale deo jezgra mreže uključuju mašinsko učenje, veštačku inteligenciju i alate za softverski definisano umrežavanje.
Postoji nivo prikrivanja nedostataka kod nekih, ako ne i svih ovih platformi, ali prednosti su stvarne.

Tu spadaju brže puštanje u rad, samostalno popravljanje za produženje rada i seckanje mreže koje garantuje kvalitet nove usluge i nove prilike za monetizaciju za operatere i provajdere.

Komponente bežične pristupne mreže, s druge strane, igraju ključnu ulogu u načinu na koji vaš smartfon ili mobilni uređaj komunicira preko mobilne mreže. Tu spadaju bazne stanice, antenski nizovi i male ćelijske platforme. Bazne stanice su fiksne tačke komunikacije unutar mobilne mreže dizajnirane da pokrivaju određeno geografsko područje.

Na osnovu potrebe za bežičnom pokrivenošću, one mogu da budu u formi:

Makroćelija koje pokrivaju šire područje i obično se nalaze na tornjevima;
Mikroćelija koje se koriste za zgušnjavanje pokrivenosti u gusto naseljenim područjima, koje se mogu montirati na uličnu rasvetu ili saobraćajnu signalizaciju;
Pikoćelija koje poboljšavaju pokrivenost unutar zgrada.

Još uvek se traga za ubitačnom aplikacijom

Hajp koji okružuje 5G mreže je možda na svom zenitu, ali nemojte biti obeshrabreni ako vam sve ovo već predugo traje.

Realnost je da 5G nije prekidač koji možete samo da uključite – to je sporo svitanje. Nova infrastruktura i nelicencirani spektar, naročito u domenu visokopojasnih milimetarskih talasa, će zajedno isporučiti fantastično pretplatničko 5G iskustvo.

Novi servisi kako za potrošače tako i za kompanije će se takmičiti sa 4G servisima, zahvaljujući dramatičnim poboljšanjima kako u protoku tako i u latenciji.

Deljenje vožnje je bilo primer disruptivnog slučaja upotrebe u 4G svetu. Biće uzbudljivo videti šta nas čeka u 5G svetu.

Leave a Reply