Septembar je nepravedno zapostavljen mesec kada je u pitanju opterećenje kućnog budžeta.

Praktično ste se tek vratili sa mora, a već treba krenuti u potragu za školskim priborom, odvajanjem prve rate za ekskurziju, a tu su i nepredviđeni troškovi, koji se, kako sama reč kaže, pojave ni od kuda. Dobra vest je da ne morate da budete vrhunski stručnjak u upravljanju finansijama da biste uštedeli. Male uštede prave veliku razliku.

Ekonomisti kažu da je osnova vođenja budžeta da tačno znate koliko ste novca potrošili na mesečnom nivou i na šta. Jednostavna tabela sa prihodima i rashodima po stavkama za početak će biti dovoljna da steknete jasan uvid u to koje stavke sa spiska možete redukovati.

Iako po definiciji vanredni izdaci nisu baš predvidivi, probajte da ih zamislite u toku godine. Na primer: ukoliko imate decu, verovatno će septembar doneti izdvajanja za novu odeću, obuću i školski pribor. Zapitajte se, da li će mališani ove godine možda ići i na jesenju ekskurziju? Ako da, da li to mogu da platim u ratama, ili moram odjednom?

Ukoliko ovaj sistem primenite na svaki mesec, vaše planiranje budžeta preneće se na godišnji nivo, što znači da ćete, osim decembra na primer, i septembar ubaciti na listu „meseca visokih troškova“ i za njega unapred štedeti, kako biste predupredili „novčanu frku“ kada on stigne.

Iako deluje kao da su računi za struju, Infostan, telefon i internet fiksne stavke koje ne možemo redukovati ,to baš i nije sasvim tačno. Mali deo troškova može se smanjiti, na primer, racionalnijom upotrebom električne energije, korišćenjem kućnih aparata u vreme „jeftine struje“ i slično.

Osim toga, čak i račun za mobilni telefon i internet mogu biti manji.

Vip omogućava prvih šest meseci bez plaćanja mesečne pretplate svim korisnicima koji od 20. avgusta do 31. oktobra istovremeno aktiviraju bilo koji NEO i bilo koji KućniNet tarifni paket, uz potpisivanje ugovorne obaveze na dve godine. Pravo rešenje u pravo vreme, zar ne?

Ušteda ne mora nužno da znači velika odricanja.
Obično su to stvari koje nam ni ne padnu na pamet, a nisu nam neophodne.

Male uštede na mesečnom nivou, kada se saberu, postaju značajnije svote novca koje možete iskoristiti za nešto drugo.

Prethodni tekstEISA nagrada za Najbolji pametni telefon godine
Sledeći tekstMinijaturni USB-C mrežni uređaj služi i kao hard disk

Leave a Reply