Uporedo sa ekspanzijom popularnosti digitalnih valuta u poslednjih pet godina, stručnjaci kompanije Kaspersky su uočili razne taktike, kojima se sajber kriminalci služe, za krađu kriptovaluta – od namamljivanja žrtava poklonima koje im šalju kripto berze do distribucije trojaniskih DeFi novčanika.

U 2022. godini, Kaspersky proizvodi su registrovali 193.125 pokušaja krađe fišingom, usmereni ka potencijalnim kripto investitorima ili korisnicima koji su zainteresovani za rudarenje kriptovaluta. Ustanovljeno je da su u prvih pet meseci 2022., proizvodi kompanije Kaspersky sprečili više od 1100 korisnika da preuzmu više od 1400 različitih varijanti zlonamernih datoteka koje se šire pod navedenim imenima kripto novčanika.

Prevarante ništa ne zaustavlja kada im je cilj krađa kriptovaluta. Uporedo sa rastom vrednosti digitalnih valuta, pojačali su svoje aktivnosti prema potencijalnim investitorima. Posebnu pažnju treba obratiti na kripto prevare metodom fišinga zato što su zasnovani na socijalnom inženjeringu. Ove vrste napada ne zahtevaju nikakve napredne tehničke veštine, a prevarantima obavljaju posao. Ovi metodi su često uspešni zbog nepažnje i manjka svesti korisnika. Zato korisnici moraju da obrate pažnju na sve što može da ukazuje da se radi o prevari: ponude koje su previše velikodušne, predloge saradnje od nepoznatih pošiljalaca, kao i zahteve za transfer novca uz obećanje budućeg profita“, komentariše Aleksej Marčenko, šef tima za Istraživanje metoda filtriranja sadržaja u kompaniji Kaspersky.

Prethodni tekstUz TV poklon Soundbar
Sledeći tekstNeverovatna tehnologija koja stoji iza Magic4 Pro telefona

Leave a Reply