Šta je Bluetooth LE Audio?

Bluetooth LE Audio bi mogao da promeni način na koji slušamo muziku

Bluetooth Low Energy (LE) Audio je novi bežični standard za Bluetooth koji će unaprediti način na koji slušamo muziku i doneti čitav niz novih audio funkcija u različitim uređajima. Posebna interesna grupa (SIG) za Bluetooth je industrijski kolektiv koji kreira Bluetooth bežični standard.

U organizaciji SIG za standard kažu da predstavlja „sledeću generaciju Bluetooth zvuka“, a LE Audio je najbolje gledati kao sveobuhvatni termin koji opisuje gomilu novih tehnologija koje se fokusiraju na energetsku efikasnost i kvalitet zvuka. Novi standard takođe donosi neke inovativne funkcije, zbog čega je ovo najveće unapređenje u domenu Bluetooth zvuka u zadnjih više godina.

Bluetooth LE Audio: Šta je to?

Glavna stvar koju treba da znate je da postoji standardna verzija Bluetootha, kao što je Bluetooth 5.0, koji se ponekad naziva Bluetooth Classic i koristi se u većini uređaja. Zatim imate Bluetooth LE (Low Energy) koji se fokusira na nižu potrošnju energije i rad sa manjim uređajima (kao što su bežične bubice ili uređaji za pametni dom). Oba mogu da koegzistiraju u uređajima, tako da se ovde zapravo ni ne radi o tome da morate da birate jedan pre drugog.

Da bismo razumeli prednosti Bluetooth LE Audio standarda moramo da pričamo o kodecima. Audio kodek enkodira zvučne podatke na njihovom izvoru (npr. smartfonu) kako bi oni mogli da se šalju do uređaja (npr. bežičnih bubica) gde se podaci dekodiraju i reprodukuju. Bluetooth LE Audio koristi novi kodek po imenu Low Complexity Communication Codec (LC3) koji menja način na koji se zvuk šalje preko Bluetootha i zamenjuje kodek Bluetooth Classic standarda koji se zove SBC (Sub-band Codec).

LC3 kodek je dizajniran da bude daleko efikasniji kodek za prenos zvuka. Rezultat je Bluetooth standard koji poboljšava efikasnost, kao i kvalitet zvuka, jer ima moderniji kodek. U organizaciji Bluetooth SIG kažu da novi kode obezbeđuje bolji kvalitet sa istom stopom protoka podatka kao i SBC.

Bluetooth LE Audio: Koje su prednosti? 

Glavne prednosti koje navode u organizaciji Bluetooth SIG su: „poboljšan kvalitet zvuka, smanjena potrošnja energije i unapređena međuoperabilnost“. Vredi napomenuti da je standard tek predstavljen i još uvek ne znamo da li će se ove tvrdnje ispostaviti kao tačne u stvarnom svetu.

Možemo da očekujemo poboljšanu brzinu prenosa podataka, bolje trajanje baterije i nižu latenciju – što je odlično za gejmere kojima je svaka sekudna zvučnog laga bitna. Neki predviđaju da bi ova poboljšanja mogla da dovedu i do jeftinijih proizvoda. Kompanije su u prošlosti morale da plaćaju naknade za licenciranje kako bi pravile poboljšanja na Bluetoothu – na primer kada bi htele da uključe aptX za zvuk visoke rezolucije, ali LE Audio sam po sebi podržava velike brzine prenosa podataka neophodne za takav kvalitet zvuka.

Međutim, jedna od najinteresantnijih novih funkcija Bluetooth LE Audio standarda je nešto što u kolektivu Bluetooth SIG nazivaju Auracast. Ta funkcija će omogućiti uređajima sa jednim izvorom zvuka, kao što su telefoni, da emituju više strimova zvuka na mnogo uređaja istovremeno, kao na primer na veliki broj slušalica. To ne samo da će omogućiti deljenje muzike sa prijateljima dok slušate, već su u Bluetooth SIG naveli još nekoliko primera koji čine ovu tehnologiju tako korisnom. Na primer, svi u teretani mogu da povežu svoje bubice na zajednički TV.

Još jedna prednost koja bi mogla da ima velike implikacije za budućnost je to što Bluetooth LE Audio donosi podršku za slušna pomagala i slušne implante. To znači da bi ljudi koji nose takve slušne uređaje uskoro mogli da dobiju pristup zvuku sa televizora i smartfona koji podržavaju novi standard. To je značajno jer mnogo zvučnih izvora tradicionalno nije bilo prilagođeno osobama sa oštećenjem sluha.

Bluetooth LE Audio: Kako možete da ga koristite?

Bluetooth LE Audio je, tehnički gledano, dostupan već sada. Postoji više modela slušalica za koje proizvođači tvrde da podržavaju ovaj standard, i još mnogo njih koji bi hipotetički to mogli nakon softverskog ažuriranja (standard zahteva hardver za Bluetooth 5.2 ili noviji).

Ali u organizaciji Bluetooth SIG traže od proizvođača potrošačke elektronike da usvoje novi standard na uređajima koji šalju zvuk kao i na onima koji ga primaju. To znači da još uvek nemamo zvanični datum kada će novi standard biti naširoko dostupan, ali je na proizvođačima da ga uključe u svoje uređaje.

Problem trenutno leži u telefonima. Android 13 deluje da u teoriji ima podršku za novi standard, ali on nije aktivan na uređajima. Možda će u budućnosti mnogo uređaja moći da ga aktivira, ali nema nikakvih zvaničnih saopštenja po tom pitanju, a različiti proizvođači telefona bi mogli imati drugačiji pristup implementaciji.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde