Huawei zalazi u segment pametnih vozila

Huawei želi da ponovi uspeh koji je postigao sa smartfonima, ali ovog puta u novoj oblasti, a to su pametna vozila.

Dok neki ljudi veruju da bi dolazak brenda Huawei mogao da dovede do tehnološkog napretka koji bi ubrzao razvoj samovozećih automobila i drugih vrsta pametnih vozila, neki su zabrinuti da bi ovaj telekomunikacioni gigant mogao da izgradi dominantnu poziciju i izgura male igrače sa tržišta.

Interesne strane i analitičari u toj industriji spekulišu oko toga da li Huawei želi da ponovi uspeh koji je postigao sa smartfonima i postigne da pametna vozila donesu mnogo veće prihode celoj grupaciji u budućnosti.

U toj kompaniji takođe veruju da industrija pametnih vozila trenutno prolazi kroz ogromne promene, „baš kao što je bio i prelazak sa običnih telefona na smartfone u industriji mobilnih telefona. Huawei je „doneo digitalni svet u svaki automobil“.

Iako će njihova nova strategija zabrinuti male igrače, Huawei će ovde imati žestoku konkurenciju od drugih kineskih tehnoloških giganata koji merkaju istu priliku u industriji pametnih vozila i autonomne vožnje.

Kineski lider u e-trgovini Alibaba Group Holding, gigant u društvenim medijima i gejmingu Tencent Holdings i pretraživač Baidu su takođe zakoračili u ovu oblast, udružujući snage sa tradicionalnim proizvođačima automobila sa koima žele da definišu budućnost mobilnosti koristeći svoje prednosti u vidu kapaciteta za duboko učenje i veštačku inteligenciju – što su oblasti u kojima je Huawei slab.

Kao kompanija koja je prvobitno počela kao provajder informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), Huawei donosi razrađene prednosti u industriju pametnih vozila, tako tvrde analitičari.

Radarska tehnologija, koja prikuplja informacije iz okruženja vozila, predstavlja tipičan primer kako ICT sposobnosti kompanije Huawei mogu da doprinesu razvoju pametnih vozila.

Tokom 2019. godine, Huawei je najavio da će koristiti svoje 5G tehnologije za razvoj radara sa milimetarskim talasima i laserskih radara za pametna vozila.

Kasnije su formirali tim koji će se fokusirati na razvoj jeftinih, višekanalnih lidarskih senzora sa ciljem da učine tu tehnologiju pristupačnom za sva pametna vozila.

Komponente radijske frekvencije su slične 5G tehnologiji koju Huawei koristi, ali one koriste različite talasne dužine.

Istovremeno, Huawei ima jake kanale lanaca nabavke koji mu omogućavaju da postigne jeftine cene za automobilske delove i tehnologije… a niske cene su preduslov za masovnu proizvodnju.

Kineski startapi koji se bave autonomnom vožnjom traže isplative načine da ostvare usvajanje tehnologije na velikom nivou dok Kina ima za cilj da izbaci svoja prva potpuno samovozeća vozila do 2025. godine.

Ovaj sektor je postao poznat po visokoj stopi potrošnje novca u oblasti istraživanja i razvoja, na šta možemo dodati troškove licenci za testiranje samovozećih vozila koje izdaje država.

Još jedan jubilej u razvoju Huawei pametnih vozila je platforma za Pametna automobilska rešenja, nazvana Huawei HI.

Ova platforma koristi Huaweiev vlasnički HarmonyOS operativni sistem i fokusira se na automobilski kokpit, pametnu vožnju i kontrolu pametnih vozila.

To rešenje takođe uključuje tehnologiju proširene realnosti koja se koristi za bolje mapiranje usluga i detekciju putanje.

Moguće je da Huawei postane jednako važan za automobilsku industriju kao što je Intel za kompjutersku.

Međutim, HarmonyOS je dizajniran za korišćenje na više platformi, uključujući vozila, bez prekompajliranja, tako da se smatra da je još uvek u ranim fazama razvoja.

U svakom slučaju, Huawei ne očekuje da će im se njihov potez po pitanju pametnih vozila isplatiti u neko skorije vreme.

U kompaniji Huawei je uglavnom potrebno oko osam godina u proseku da neki novi poslovni poduhvat finansijski dođe na nulu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde