Nakon decenija istraživanja medicinska zajednica je potvrdila da najmanje sedam sati sna svake noći poboljšava koncentraciju i produktivnost, smanjuje rizik od srčanih bolesti, jača imuni sistem, usporava nabacivanje viška kilograma i doprinosi manjem broju slučajeva depresije.

Premda postoji više faktora koji utiču na kvantitet i kvalitet sna – kao što su na primer starost, ishrana, stres, uslovi u prostoriji i konzumiranje alkohola – tehnologija bi mogla da vam pomogne da pratite svoj san i/ili poboljšate ga.

Evo nekih ideja:

Sleep Cycle koristi mikrofon i akcelerometar koji se nalaze u vašem smartfonu i registruje vaše pokrete tokom spavanja analizirajući zvukove i vibracije. Aplikacija potom analizira prikupljene podatke kako bi odredila da li ste u laganom snu, dubokom snu ili u REM fazi spavanja – i potom vas budi u optimalno vreme (u 30-minutnom okviru koji ste postavili). Aplikacija pokušava da vas probudi tokom najlakše faze sna kako biste se probudili odmorni i sveži.

Aplikacija Relax Melodies vam pomaže da zaspite tako što vam omogućava da birate između bezbroj umirujućih zvukova iz prirode – poput pucketanja vatre, zvuka talasa ili oluje u šumi – uz opciju da napravite svoj lični zvučni pejzaž na telefonu ili tablet uređaju. Aplikacija takođe uključuje i opcije za beli šum, sesije meditacije, priče za laku noć i sekciju SleepMoves koja predstavlja niz tehnika opuštanja i vežbi za telo i um.

Kao jedna od najpopularnijih aplikacija za usmerenu pažnju i meditaciju, aplikacija Calm je prepuna vođenih sesija različitog trajanja, od 3 do 25 minuta, sa sadržajima osmišljenim za sve nivoe meditacijske veštine a uključuje i sveobuhvatne programe koji traju 7 ili 21 dan. Jednostavno odaberite temu koja vam je najinteresantnija, poput dubokog sna, sreće, upravljanja stresom, fokusa, smirivanja anksioznosti ili prekidanja loših navika – i podesite željenu dužinu sesije. Pratite svoj napredak, uključujući broj uzastopnih dana korišćenja.

Slično prethodnoj, i aplikacija Headspace je predstavljena kao „članarina za teretanu za vaš um“ i ima čist interfejs koji je jednostavan za korišćenje, kao i vođene lekcije kako za početnike tako i za eksperte i sve one između njih, uz nekoliko tehnika za usmerenu pažnju i meditaciju koje će vam pomoći da razbistrite um, smanjite stres i poboljšate san. Najnovije sesije u aplikaciji uključuju „Buđenje“, sa inspirativnim kratkim pričama i savetima, i „Režim za kretanje“ koji predstavlja zbirku vođenih treninga za razgibavanje uma i tela istovremeno.
Prethodni tekstKTM PREDSTAVLJA KTM 1290 SUPER DUKE RR
Sledeći tekstDa li ste spremni za novu generaciju televizora?

Leave a Reply