Premijum urbano električno vozilo Zeekr X

Samo dva dana nakon izbacivanja tizera za njihov treći model serijske proizvodnje, koji je trebalo da se zove 003, kompanija Zeekr, premium brend proizvođača automobila Geely, predstavila ga je pod imenom X.

U kompaniji kažu da X, kao treće slovo engleskog alfabeta od pozadi i simbol za nezavisnu varijablu, „predstavlja beskonačnu inspiraciju, istraživanje i imaginaciju kojoj brend Zeekr stremi“.

Promovisan kao premijum urbani terenac, Zeekr X je dugačak 4.450 mm, širok 1.836 mm i visok 1.572 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.750 mm. On ima isto međuosovinsko rastojanje kao i Smart #1, jer oba modela koriste Sustainable Experience Arhitekturu (SEA) matične kompanije Geely.

Dizajneri su „pomerili granice urbanih terenaca“, tvrde u kompaniji Zeekr i napominju da model X ima vrata bez rama i spoljne retrovizore bez okvira kako bi se postigao čist dizajn i bolje aerodinamičke performanse.

Automobil definitivno izgleda inovativno i radikalno, sa farovima koji imaju podeljena svetla i visokopostavljena dnevna svetla, agresivnim prednjim branikom, visokom bočnom linijom i velikim blatobranima, originalnim dizajnom C-stuba i sportskim dizajnom zadnjeg dela.

Gledano od pozadi, Zeekr X ima produženi krovni spojler, vrlo uzan zadnji prozor sa jednim od najmanjih brisača koje ćete ikada videti na automobilu serijske proizvodnje, kao i tankim štop svetlima koje povezuje svetlosna traka prekinuta u sredini kako bi se naglasio osvetljeni Zeekr natpis. U kompaniji Zeekr ne pominju pogonske specifikacije ali kažu da X nudi „odličan doživljaj u vožnji“ sa 428 KS i pogonom na svim točkovima, kao i ubrzanjem od 0-100 km/h za manje od 4 sekunde.

 

Prema pisanjima kineskih medija, Zeekr X će se pojaviti u salonima u Kini u prvom delu drugog kvartala. Nakon premijere u Kini, Zeekr X će debitovati u Evropi kao prvi model tog brenda na ovom kontinentu, prvo na tržištima naklonjenim električnim vozilima kao što su Norveška, Holandija i Švedska.

 

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde