Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Ovu jedinstvenu sajamsku manifestaciju i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi, koji se na Beogradskom sajmu održavaju  od 21. do 27. marta 2024. godine, svečano je u Hali 1 otvorio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

Podsetio je da je ovo 86. godina kako se organizuje izložba vozila u Beogradu, ističući kako je to tradicija kakvih nema puno u svetu.

“Veliki broj renomiranih izlagača, najnoviji modeli, inovativna tehnička i tehnološka rešenja i ogroman broj posetilaca samo potvrđuje da je Srbija lider u oblasti saobraćaja u ovom delu Evrope”, istakao je Vesić. 

Ministar je potom ukazao na neophodnost prilagođavanja promenama kad su u pitanju saobraćaj i automobilska industrija.

“Srbija ima mali procenat električnih automobila, oko 1%, ali će u Srbiji početi proizvodnja električnih automobila Stelantis, što će sasvim sigurno uticati na njihov veći broj”, rekao je on.

“Mi smo kao država ove godine nastavili sa politikom davanja subvencija, ali smo ove godine prvi put subvencije opredelili samo za električna vozila. Nastavićemo i da radimo na izgradnji infrastrukture. Novim zakonom o planiranju i izgradnji najavljene su značajne promene u tom sektoru. Upravo smo završili tender za izgradnju novih punjača za električne automobile i počinjemo na 16 različitih lokacija na stajalištima autoputeva. Na svakoj od “zelenih oaza” će biti između 5 i 20 punjača za automobile. Uskoro počinjemo sa instalisanjem. Do kraja godine ćemo imati na našim autoputevima 33 punjača uz postojećih 80. Tako ćemo u skoroj budućnosti imati 113 punjača i to bez obaveze pumpi da imaju određeni broj električnih punjača”.

“U Zakonu o planiranju obavezali smo zgrade da imaju na određenom broju parking mesta električne punjače. To se odnosi na poslovne objekte i ti će propisi biti sve strožiji i strožiji. Pripremamo i posebne oznake za električne automobile, tablice koje će imati prepoznatljiv slovni znak, što bi obezbeđivalo nižu odnosno simboličnu cenu putarine na našim autoputevima. Dozvolićemo i lokalnim samoupravama da ih oslobode plaćanja parkinga”.

“Doneli smo odluku i da se na “zelenim oazama” postave dispanzeri za vodonik, pošto ima sve više kamiona koji koriste ovo gorivo. Imaćemo ih na četiri mesta u Srbiji”, najavio je ministar Vesić. 

Aleksandra Đurđević

Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, konstatovala je da je ovaj sajam ozbiljniji od nedavnog Ženevskog, jer mi ovde imamo “čak 30 brendova koji prikazuju 34 automobilske premijere, a kod motocikala 22 brenda sa 52 premijere”.

Đurđević je insistirala da je “nulta emisija apsolutni pravac i smer koji je automobilska industrija zauzela kad je ova problematika u pitanju”. “Globalno opredeljenje su električna vozila, iako je elektrifikacija danas prilično kontroverzna tema i na globalnom. Ipak, danas nema nijednog proizvođača automobila koji nema ni jedan elektrificirani model u svojoj gami proizvoda”.

“U Evropi”, rekla ona, “imamo učešće električnih vozila od čak 14%, dok naša zemlja ima samo 1% električnih automobila, ali je još u razvoju. Ovo je četvrta godina kako imamo subvencije za električna vozila i zato je važno da se subvencije nastave i isprate potrebu zastupljenosti električnih vozila. Važno je i da imamo najave ozbiljnog razvoja infrastrukture za električna vozila, koja su definitivno naša budućnost”, zaključila je Đurđević.

Francesco Masci

Frančesko Maši (Francesco Masci), predsednik Izvršnog odbora DDOR Osiguranja Novi Sad, sponzora ove manifestacije, rekao je da mu je čast što predstavlja DDOR osiguranje Novi Sad kao deo Unipol grupe evropskih dimenzija.

Želeo je da skrene pažnju na pitanje sajber bezbednosti, imajući u vidu da se čitav niz informacija i podataka prenosi putem interneta te da ih je zbog toga neophodno zaštititi od sajber napada koji postaju sve učestaliji i sofisticiraniji. Sve to u svetlu sve povezanije mobilnosti, što je Unipol grupa predvidela još pre nekoliko godina kao osnivač Istraživačkog centra za mobilnost Instituta za urbanu mobilnost. “Sve veći broj informacija deli se kako sa uređajima u neposrednoj blizini tako i sa daljinskim uređajima. Sajber rizik je najozbiljnija pretnja za pojedince i korporacije pa se očekuje da će se i dalje razvijati i uticati i na vozila. Suvišno je reći da se sajber kriminalci spremaju da iskoriste potencijalne slabosti vozila u pogledu bezbednosti. Automobilska industrija je zbog toga pod sve većim pritiskom, što će značajno uticati na integrisanje odgovora na ovaj problem u svim životnim fazama jednog vozila, preko proizvodnje do upotrebe”.

“Automobilska industrija prolazi kroz fazu sveobuhvatnih promena koje su između ostalog uslovljene tržišnom potražnjom i autonomnom mobilnošću. Tehnologija svakako može dati odgovore na neke od ovih problema i omogućiti alatke u ovom sektoru. Sajber bezbednost mora biti integrisana ne samo u novim automobilima nego i u celokupnoj infrastrukturi koja pruža podršku uslugama da bi se sprečili rizici i gubici podataka i obezbedilo bezbedno okruženje za ljude i njihovu imovinu”, rekao je Maši.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar privrede Slobodan Cvetković i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Mammut Free 28 sa izdvojivim Airbag...

Ovaj ranac teži samo 1.5 kg i ima kapacitet od 28 litara, što ga čini idealnim...

Najbolji skije za sve planine 2023-2024

Iako se razlike između različitih kategorija skija sve više zamagljuju iz godine u godinu, postoji nekoliko...

Atomic Hawx Prime 100 ski cipela

Srednja veličina sa srednjim fleksom za muškarce sa srednjom građom. Kao rečenica iz marketinga možda zvuči...

Kombi koji se širi u dvosoban...

AC Future, koristeći inženjerski talenat i delove nabavljene iz Kine, želi da predstavi proširivi kamperski kombi...

Najbolje skije za sve planine 2023-2024

Iako se razlike između različitih kategorija skija sve više zamagljuju iz godine u godinu, postoji nekoliko...

Salomon S/Pro 120 Ski čizme

Salomon S/Pro 120 je visoko performantna čizma namenjena zahtevnim skijašima na srednjem nivou do eksperta. Sa...

Sajam Düsseldorf 2024: Izveštaj o trendovima...

Na sajmu boot Düsseldorf 2024, izlagači u surferskoj hali, Hali 17, su predstavili najnovije inovacije, neke...

TOP 5: skija za stazu 2023-2024

Od oštrih, pravih „mašina“ za carving, do opuštenih krstarenja za početnike, odabrali smo najbolje skije za...

Elan Primetime 55+ FusionX skije

Nova serija Elan Primetime predstavlja jedinstvenu Amphibio tehnologiju sa posvećenim skijama za levu i desnu stranu....

Petzl Leopard LLF Crampon: Savršeni crampon...

Najlakši crampon u Petzl-ovoj ponudi dizajniran je za korišćenje na skijaškim i snowboard čizmama kao i...
Ovu jedinstvenu sajamsku manifestaciju i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi, koji se na Beogradskom sajmu održavaju  od 21. do 27. marta 2024. godine, svečano je u Hali 1 otvorio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije. Podsetio je da je ovo 86. godina kako se organizuje izložba vozila u Beogradu, ističući kako je to tradicija kakvih nema puno u svetu. "Veliki broj renomiranih izlagača, najnoviji modeli, inovativna tehnička i tehnološka rešenja i ogroman broj posetilaca samo potvrđuje da je Srbija lider u oblasti saobraćaja u ovom delu Evrope", istakao je Vesić.  Ministar je potom ukazao na neophodnost prilagođavanja promenama kad su u pitanju saobraćaj i automobilska industrija. "Srbija ima mali procenat električnih automobila, oko 1%, ali će u Srbiji početi proizvodnja električnih automobila Stelantis, što će sasvim sigurno uticati na njihov veći broj", rekao je on. "Mi smo kao država ove godine nastavili sa politikom davanja subvencija, ali smo ove godine prvi put subvencije opredelili samo za električna vozila. Nastavićemo i da radimo na izgradnji infrastrukture. Novim zakonom o planiranju i izgradnji najavljene su značajne promene u tom sektoru. Upravo smo završili tender za izgradnju novih punjača za električne automobile i počinjemo na 16 različitih lokacija na stajalištima autoputeva. Na svakoj od "zelenih oaza" će biti između 5 i 20 punjača za automobile. Uskoro počinjemo sa instalisanjem. Do kraja godine ćemo imati na našim autoputevima 33 punjača uz postojećih 80. Tako ćemo u skoroj budućnosti imati 113 punjača i to bez obaveze pumpi da imaju određeni broj električnih punjača". "U Zakonu o planiranju obavezali smo zgrade da imaju na određenom broju parking mesta električne punjače. To se odnosi na poslovne objekte i ti će propisi biti sve strožiji i strožiji. Pripremamo i posebne oznake za električne automobile, tablice koje će imati prepoznatljiv slovni znak, što bi obezbeđivalo nižu odnosno simboličnu cenu putarine na našim autoputevima. Dozvolićemo i lokalnim samoupravama da ih oslobode plaćanja parkinga". "Doneli smo odluku i da se na "zelenim oazama" postave dispanzeri za vodonik, pošto ima sve više kamiona koji koriste ovo gorivo. Imaćemo ih na četiri mesta u Srbiji", najavio je ministar Vesić. 
Aleksandra Đurđević
Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, konstatovala je da je ovaj sajam ozbiljniji od nedavnog Ženevskog, jer mi ovde imamo "čak 30 brendova koji prikazuju 34 automobilske premijere, a kod motocikala 22 brenda sa 52 premijere". Đurđević je insistirala da je "nulta emisija apsolutni pravac i smer koji je automobilska industrija zauzela kad je ova problematika u pitanju". "Globalno opredeljenje su električna vozila, iako je elektrifikacija danas prilično kontroverzna tema i na globalnom. Ipak, danas nema nijednog proizvođača automobila koji nema ni jedan elektrificirani model u svojoj gami proizvoda". "U Evropi", rekla ona, "imamo učešće električnih vozila od čak 14%, dok naša zemlja ima samo 1% električnih automobila, ali je još u razvoju. Ovo je četvrta godina kako imamo subvencije za električna vozila i zato je važno da se subvencije nastave i isprate potrebu zastupljenosti električnih vozila. Važno je i da imamo najave ozbiljnog razvoja infrastrukture za električna vozila, koja su definitivno naša budućnost", zaključila je Đurđević.
Francesco Masci
Frančesko Maši (Francesco Masci), predsednik Izvršnog odbora DDOR Osiguranja Novi Sad, sponzora ove manifestacije, rekao je da mu je čast što predstavlja DDOR osiguranje Novi Sad kao deo Unipol grupe evropskih dimenzija. Želeo je da skrene pažnju na pitanje sajber bezbednosti, imajući u vidu da se čitav niz informacija i podataka prenosi putem interneta te da ih je zbog toga neophodno zaštititi od sajber napada koji postaju sve učestaliji i sofisticiraniji. Sve to u svetlu sve povezanije mobilnosti, što je Unipol grupa predvidela još pre nekoliko godina kao osnivač Istraživačkog centra za mobilnost Instituta za urbanu mobilnost. "Sve veći broj informacija deli se kako sa uređajima u neposrednoj blizini tako i sa daljinskim uređajima. Sajber rizik je najozbiljnija pretnja za pojedince i korporacije pa se očekuje da će se i dalje razvijati i uticati i na vozila. Suvišno je reći da se sajber kriminalci spremaju da iskoriste potencijalne slabosti vozila u pogledu bezbednosti. Automobilska industrija je zbog toga pod sve većim pritiskom, što će značajno uticati na integrisanje odgovora na ovaj problem u svim životnim fazama jednog vozila, preko proizvodnje do upotrebe". "Automobilska industrija prolazi kroz fazu sveobuhvatnih promena koje su između ostalog uslovljene tržišnom potražnjom i autonomnom mobilnošću. Tehnologija svakako može dati odgovore na neke od ovih problema i omogućiti alatke u ovom sektoru. Sajber bezbednost mora biti integrisana ne samo u novim automobilima nego i u celokupnoj infrastrukturi koja pruža podršku uslugama da bi se sprečili rizici i gubici podataka i obezbedilo bezbedno okruženje za ljude i njihovu imovinu", rekao je Maši. Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar privrede Slobodan Cvetković i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.