Nekako s proleća stiže nova serija Samsung S telefona. I ove godine smo dobili deset odsto brži procesor, deset odsto bolje kamere, malo bolju autonomiju… Ili možda ipak nismo? Procesor je malko suzdržan, matična kuća ga je obuzdala, da se ne bi previše razleteo, zagrejao i (pre)brzo potrošio bateriju. Šta smo onda dobili u 2022. godini?

Da iz suvoparnih brojeva pređemo u realfeel. Ozbiljno, šta nam je doneo veliki S telefon? Ravan ekran od ivice do ivice, sa sve oštrim ivicama na krajevima. To je sasvim ok. Problem je što je i poleđina s oštrim ivicama. Koliko god da negiramo, Samsung S22(+) je poprimio oblik aktuelnih iPhone telefona. Nuspojava je slabije držanje u šaci i delimično neudobne oštre ivice. To vas prisiljava da S22 držite jače, a time smanjujete slučajno klizanje telefona iz šake, jer S22(+) je klizav skoro kao Sony. Kvalitet izrade je dosta iznad proseka, Samsung se hvali da je dodao tzv. Aluminijumski okvir ne bi li ojačao ram, ali je bolje da imate makar osnovnu zaštitu od udara u pod. Da, znamo, tada ćete u ruci imati osećaj manje vrednosti jer je maska lošije izrađena od samog telefona.

Displej je klasičan Samsungov. Ima prepoznatljive zasićene boje koje oku prijaju. Ko želi nijansu realniji prikaz, neka u podešavanjima umesto Vivid izabere Natural. Ogradićemo se da čak i tada ekran prikazuje jače boje nego konkurencija. Autoru ovih redova više smeta jako osvetljenje u tamnom okruženju. Automatika pogrešno pretpostavlja da je mom oku bolji svetliji prikaz. Srećom, pa se u podešavanjima može odrediti da li i kada se isključuje „plavo“ svetlo koje sprečava proizvodnju melatonina, hormona koji izaziva san. Dodatno se da uključiti monohromatski prikaz kada se približi vreme za spavanje.

Kakve su kamere? Da li su fotke bolje nego pre? Za do deset odsto, kao i svaki prethodni put. First things first, zoom kamera je ponovo dobila uvećanje 3x. Sada telefoto kamera nije od 64 Mp, već samo od 10 Mp. Zaboravite kropovanje pri uveličavanju – uvećanje radi kao što se i očekuje. Da li je rezultat isti? Vrlo sličan. Glavna kamera je od 50 Mp, naspram ranijih 12 Mp, i sada ona služi za pravljenje 8k videa. Glavni problem kod Samsunga je obrada fotografija. Kad ih gledate cele na malom ekranu (skroz odzumirane, da se tako izrazimo) one su super. Kad ih uveličate do maksimuma, vidite da su čudno mutne. Nažalost, ovaj problem se provlači kod Samsunga već treću godinu.

Serija 22 se reklamira kao telefon koji pravi dobre fotografija pri slabom osvetljenju. Možemo da potvrdimo da su fotke po mraku jaako dobre. Ima dovoljno boje, oštrine, detalja, svetla… Bićete zadovoljni! Osim ako se ne upoređujete sa „zabranjenim voćem“ iz Kine. Za prosečnog korisnika, koji ne traži previše, ali voli na brzinu da  okine tu i tamo i da vrati telefon u džep, rezultati su odlični. Nekoliko puta smo u pokretu izvadili telefon i u par sekundi uslikali šta smo hteli, a Samsung je odradio sve ostalo. Zapanjujuće je kako na brzinu napravi tako dobar rezultat. Okolina će vam zaviditi! Za fotkanje portreta uložite još sekundu-dve više i možete štampati i kačiti na zid vaše voljene. Food blogeri imaju poseban mod za hranu, ako im se slučajno nađe u kadru. Gledajte da ga aktivirate, kako bi vam Instagram društvo lajkovalo minuli rad.

Što se tiče videa, Samsung je uvek bio među boljima na tom polju. Po dnevnom svetlu nije izazov napraviti dobar video, i Samsung je u idealnim uslovima odličan. Ko namerava često da koristi telefon za snimanje videa, neka nabavi i stativ, a S22+ će ga nagraditi dobrim videima. Testirali smo ga i u noćnim uslovima, gde se pokazao očekivano odlično. Bilo je dovoljno svetla i oštrine u snimku. Istakli bi dobru stabilizaciju slike!

Zvuk se može iskusiti preko bežičnih slušalica, preko pametnog televizora (ili nekog drugog AV uređaja), ili na S22+ stereo zvučnicima. Za prve dve opcije zavisite od okruženja s kojim se povezujete, a stereo zvučnici na telefonu su vam uvek sigurna opcija. Za individualno korišćenje je sasvim dobar kvalitet i jačina. Čak tvrdimo da je slušanje muzike u majim i sobama srednje veličine dovoljno dobro da vam ne treba bolji zvuk.

Samsungov čipset Exynos 2200 je više-manje kao i prošlogodišnji Snapdragon 888. Nema velikih pomaka na benchmark testovima. Osim da je ovog puta izbegnuto veliko grejanje pod jakim opterećenjem. Ni snimanje videa ni igranje zahtevnih igara nisu uključili „rerna“ mod. Telefon se zagrejao, ali ništa strašno. I brzo se hladi!

Baterija je uspešno stizala do kraja dana; nekad sa više, nekad sa manje rezerve. Kako smo mi svaki dan gledali da iscedimo maksimum iz telefona, vi očekujte da ćete puniti telefona na dan ili dva. E da, punjač ne stiže u pakovanju (kao da je to sada novost). Mi smo koristili stari Samsung od 15W i do vrha ga napuni za oko 100 minuta. Punjač od 25W skraćuje vreme na 60ak minuta, a od 45W nema smisla kupovati (makar ne sada – možda bude vajde nakon nekog ažuriranja softvera) jer je od 25W brži za minut ili dva. Intresantno je da ako koristite punjač sertifikovan na mnogo više od 15/25/45W koji nije by Sasmung, S22+ se puni skoro dva sata. Dakle i ove važi pravilo da koristite samo originalnu opremu.

Samsung Galaxy S22+ SPECS:

OS: Android 12; One UI 4,1

Čipset: Exynos 2200 (4 nm)

Memorija: 8/256 GB

Kamera: 50 Mpx, 10 Mpx, 12 Mpx / 8K@24fps, 1080p@240fps; 10 Mpx / 4K@60fps

Ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz 6,6“, 1080 x 2340 px, (393 dpi)

Povezivanje: 5G, WiFi 6e, BT 5.2, NFC, GPS

Baterija: 4500 mAh

Dimenzije: 157.4 x 75.8 x 7.6 mm, 195 g

Kontakt: https://www.samsung.com/rs/smartphones/galaxy-s22/

CENA: 129.999 RSD (ZA VERZIJU SA 256 GB)

OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstZTE po prvi put na svetu predstavlja Wi-Fi 7
Sledeći tekstVežbe istezanja za skijaše za pre i posle odlaska na stazu
test-cistokrvni-samsung-samsung-galaxy-s22Obrni-okreni, S22+ je još jedna sigurna iteracija. Sve je očekivano kvalitetno, uz obećanje za 4 nova OS-a i 5 godina sigurnosnih zakrpa. Samo da ga i vi čuvate tako dugo…

Leave a Reply