Koncept pametnog doma započeo je funkcijama kao što su sijalice kojima se upravlja preko Wi-Fi konekcije ili podesivim termostatima. Pametni dom je od tada proširen na toliko povezanih uređaja da možete daljinskim putem da koristite skoro svaki elektronski uređaj u svom domu. Postoje kuhinjski gedžeti koji vas uče kako da kuvate i zvona za vrata koja se obraćaju gostima. Pored toliko mnogo opcija može biti teško znati odakle početi sa unapređivanjem uređaja. U nastavku se upoznajte sa top funkcijama za početak izgradnje pametnog doma.

TERMOSTAT SA SPOSOBNOŠĆU UČENJA

Mnogi pametni termostati su genijalni uređaji sa sposobnošću učenja koji mogu da prate vaše navike i menjaju podešavanja kako bi minimizirali vašu potrošnju energije a da pritom ne remete komfor vašeg doma. Termostat može da zagreje kuću pre nego što ustanete iz kreveta na hladno jutro, ili može da se postara da bude sveže i udobno kada uđete u kuću nakon dugog boravka napolju na toplom. Ovaj uređaj nije samo praktičan, već je i vrlo ekološki, jer nudi različite načine da uštedite na računima za grejanje i hlađenje.

VIDEO ZVONO NA VRATIMA

Pametno video zvono na vratima nudi sigurnost, bezbednost i praktičnost. Možete da vidite ko vam je na vratima preko aplikacije na smartfonu, tako da uvek znate kada imate posetioce, čak i kada niste kod kuće. Sa integrisanim zvučnikom i mikrofonom, ovo zvono može čak da obezbedi dvosmernu konverzaciju. Možete da kažete kuriru gde da ostavi vaš paket ili obavestite prijatelja da ste na putu kući. Bilo da hoćete samo da proverite da li treba uopšte da idete do vrata ili želite da vas pametni uređaj odmeni kada niste tu, ovo pametno zvono je će biti odličan dodatak vašem pametnom domu.

PAMETNA BRAVA

Pametne brave se besprekorno uklapaju sa kompatibilnim pametnim zvonima na vratima, unapređujući njihovu funkcionalnost. Međutim, pametne brave imaju i pregršt sopstvenih funkcija. Sa pametnom bravom možete u svakom trenutku da kontrolišete pristup vašem domu. To znači da u trenutku možete da otključate vrata majstoru koji je došao da popravi nešto ili deci kada se vrate iz škole. Ovaj uređaj će vas takođe poštedeti nerviranja i brige jer možete uvek daljinskim putem da proverite da li ste zaključali vrata od kuće.

PAMETNE SIJALICE

Najočiglednija prednost pametnih sijalica je mogućnost da ih kontrolišete na daljinu. Kada zaboravite da ugasite svetlo, možete to da uradite bez ustajanja iz kreveta, ili možete da ih uključite ujutru čak i kada ne možete da dohvatite prekidač. Takođe možete da podesite da se sijalice pale kada se uključi vaš jutarnji alarm ili ih možete podesiti da se priguše pre nego što legnete da spavate. Većina sijalica danas nudi svetlo u najrazličitijim bojama kao i opciju za prigušivanje, a neke čak mogu i da puštaju muziku!

SIGURNOSNE KAMERE

Vodootporne sigurnosne kamere daju vam konstantan pregled dešavanja oko vašeg doma, bez obzira na to gde se vi nalazite. Proverite šta se to čulo napolju dok ležite u krevetu ili podesite da vas kamera obaveštava o registrovanim pokretima u dvorištu tokom noći. U zatvorenom, sigurnosne kamere vam omogućavaju da motrite na decu i kućne ljubimce kako biste mogli da budete mirni kada niste kod kuće.

Prethodni tekstSAXDOR 320 GTO – Motorni brod za 2022.
Sledeći tekstSanDisk Pro-Blade SSD donosi čuvanje podatka u tankom, malom i modularnom pakovanju

Leave a Reply