Glickenhaus je spreman da dokaže da hydrogen ima budućnost

Da li je ovo početak budućnosti transporta?

Na trkačko vozilo koje učestvuje u trci Baja 1000 montiran je komad opreme koji to vozilo čini prvim proizvodom sa nultom emisijom štetnih gasova u svom segmentu. U kompaniji Glickenhaus objašnjavaju da najveće automobilske kompanije investiraju velike svote novca u tehnologiju električnih vozila ali smatraju da taj pravac predstavlja previd.

U ovoj kompaniji veruju da će i baterije i gorivne ćelije vrlo verovatno igrati ulogu u budućnosti eko-mobilnosti i da svaki od ta dva sistema ima svoje specifične prednosti i mane. Zato te dve tehnologije treba koristiti zajedno, kako bi jedna drugoj nadomestile mane.

U ovoj kompaniji objašnjavaju da, iz ugla ukupne efikasnosti sistema, koncept korišćenja obnovljive energije za napajanje baterija u električnim vozilima zaista deluje kao efikasniji pristup. Međutim, oni smatraju da, gledajući stvari na nivou cele industrije, nema dovoljno energije iz obnovljivih izvora da bi se napunila globalna flota električnih vozila.

Hidrogen tu stupa na scenu kao savršeni izvor dodatnog goriva jer proizvodi više megadžula energije po kilogramu. Prosečna baterija može ta skladišti 0,5 MJ/kg dok hidrogen može da se pohvali brojkom od 12 MJ/kg. Shodno tome, sistem baterija ne treba gledati kao zamenu za tečna ugljovodonična goriva.

U kompaniji Glickenhaus dalje objavšnjavaju da oni veruju da baterije treba koristiti u manjim putničkim automobilima dok se gorivne ćelije mogu primeniti u većim vozilima kao što su kamioni i komercijalna vozila. Oni dodaju da je njihov dolazeći proizvod svestraniji od tipičnih trkačkih vozila na trci Baja 1000 zato što ga možete voziti na trci, a potom ga bezbedno odvesti kući, pritom održavajući svoj karbonski otisak minimalnim.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde