Lamborghini Aventador LP 780−4 Ultimae: Potrebno je vreme da bi automobil postao vanvremenski

Lamborghini je predstavio model Aventador LP 780-4 Ultimae koji predstavlja omaž legendarnom supersportskom automobilu i njegovom V12 motoru u vidu serijskog modela koji objedinjuje najčistije karakteristike svih izdanja modela Aventador u savršenoj konačnoj formi.

Aventador LP 780-4 uzima performanse od modela SVJ i intenzivira sofisticiranu eleganciju modela Aventador S, spajajući dizajn i dinamizam u jedan odlučni kolekcionarski primerak u formi kupea i roadstera.

Aventador LP 780-4 isporučuje iskonski doživljaj koji donosi agregat sa dvanaest cilindara u pogledu neponovljivog dizajna, jedinstvenih inženjerskih rešenja i najemotivnijeg iskustva u vožnji i predstavlja definitivnu izvedbu modela Aventador koja stavlja tačku na jednu izvanrednu eru.

On je poslednji primerak svoje vrste i donosi maksimalnu snagu i vrhunske performanse koje se očekuju od Lamborghinijevog sadašnjeg V12 motora.

Čim se pojavio, znalo se da će Aventador postati klasik, a Aventador LP 780-4 predstavlja najlepši izraz vanvremenskog dizajna i tehničkih rešenja u poslednjem izdanju po imenu Ultimae.

Motor Longitudinale Posteriore (LP) sa 12 cilindara i zapreminom od 6,5 litara isporučuje 780 ks.

On slavi visceralni karakter, snagu i performanse modela Aventador tokom njegove desetogodišnje evolucije, uključujući i znanje uloženo u pogonski sklop modela SVJ koji je u julu 2018. godine postavio rekord na Nirburgring-Nordšlajfe stazi, kao i supersportske tehničke iskorake i luksuz koji nosi verzija S i čistotu originalnog Aventador koncepta.

Jedinstvena, ekstremno rigidna i lagana monokok konstrukcija modela Aventador LP 780-4 od ugljeničnih vlakana i izdašna upotreba ugljeničnih vlakana pri izradi čitave karoserije doprinele su tome da masa praznog vozila iznosi svega 1.550 kg.

Automobil ubrzava od 0-100 km/h za 2,8 sekundi i ima maksimalnu brzinu od 355 km/h uz 720 Nm obrtnog momenta pri maksimalnih 7.750 opm.
CCB sistem kočenja zaustavlja vozilo sa brzine od 100 km/h do mirovanja za svega 30 metara.

Isporučujući vrhunske aerodinamičke performanse, prednji spliter i otvorena „usta“ modela LP 780-4 usmeravaju vazduh kako bi optimizovali aerodinamičku efikasnost i hlađenje motora.

Zadnje krilo aktivnog aerodinamičkog sistema pomera se u tri pozicije – zatvorenu, poziciju za maksimalne performanse i poziciju za maksimalno upravljanje – u zavisnosti od brzine i odabranog režima vožnje, optimizujući ukupan balans vozila i sarađujući sa generatorima vrtloga na prednjem i zadnjem delu šasije kako se maksimizovao protok vazduha i poboljšalo hlađenje kočnica.

Prenosni sistem sa nezavisnom šipkom ima menjač sa 7 brzina koji isporučuje automatizovanu transmisiju brzinom od svega 50 milisekundi.

Nova paleta opcija za spoljašnjost i unutrašnjost kreirana je za vlasnike numerisanih izdanja 350 kupea i 250 roadstera u Ultimae izvedbi, nudeći uglađenu ali i dinamičnu, elegantnu ali i prepoznatljivu verziju poslednjeg Aventadora.

Njegova silueta, čista i neobuzdana, predstavlja prepoznatljive i vanvremenske obrise poput drugih Lamborghini klasika sa V12 motorom kao što su Countach, Diablo i Murciélago.

Nova kolekcija monohromnih boja je elegantna i podsećaju na moćne, originalne dizajnerske detalje sa modela Aventador koji su preuzeti iz sveta aeronautike.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde