Nova CUPRA Leon Competition – Trkački automobil iz 3D štampača

Na prvi pogled to izgleda kao običan retrovizor, ali nije.

To je deo odštampan u 3D štampaču, što je nova tehnologija koju je kompanija CUPRA počela da primenjuje u razvoju novog modela Leon Competition, u saradnji sa kompanijom HP.

Veća agilnost, efikasnost i fleksibilnost su prednosti sistema koji bi mogao da unese revoluciju u razvoj automobila.

U nastavku pročitajte glavne prednosti ove tehnologije.

Štampani delovi.

„Za novi model CUPRA Leon Competition napravili smo modele centrlanog kontrolnog modula volana, otvore za vazduh na haubi, bočne retrovizore i dovode vode za hlađenje“, kaže Ćavi Sera (Xavi Serra), šef odeljenja za razvoj u kompaniji CUPRA Racing.

Ovi delovi su proizvedeni koristeći industrijski Jet Fusion 5200 3D štampač kompanije HP i prošli su zahtevne razvojne testove kroz koje prolaze svi delovi ovog novog trkačkog automobila.

Veća efikasnost, veća brzina.

Ova tehnologija donosi brojne prednosti.

„Glavni cilj je da se proizvede puno delova za kratko vreme. Možemo brzo da testiramo širok dijapazon dizajnerskih rešenja a pored toga, s obzirom na to da se razvoj vozila sada radi paralelno, ova tehnologija nam omogućava da brzo reagujemo na bilo kakve promene u dizajnerskom procesu“, ističe Ćavi.

„Rad sa kompanijom CUPRA pokazuje snagu 3D štampanja i digitalne proizvodnje – menjajući način dizajniranja i proizvodnje“, objašnjava Virdžinija Palasios (Virginia Palacios), direktorka sektora za upravljanje sistemskim proizvodima, 3D štampanje i digitalnu proizvodnju u kompaniji HP.

3D delovi u vetru.

U Svetskom šampionatu turing automobila (TCR), bočni retrovizor je deo koji po pravilima mora da ima isti oblik kao i onaj na serijskom modelu.

Ali inženjeri kompanije CUPRA su otišli korak dalje. „Želeli smo da dodamo još jednu funkciju, a to je rashlađivanje vozača. Zato smo morali da osmislimo usisnik za vazduh u zoni maksimalnog pritiska kako bismo postigli taj efekat“, kaže Ćavi.

Mesto gde se ovi materijali testiraju je aerotunel, gde se 3D štampani delovi proveravaju na identičan način kao i ostali delovi. „Što više različitih delova možemo da testiramo u ovom objektu, to bolje. To nam pomaže da brže napredujemo“, dodaje Ćavi.

Testirani na stazi.

S obzirom na to da je u pitanju trkački automobil, konačna faza razvoja može biti sprovedena samo na jednom mestu: na stazi.

Konkretno, Leon Competition sa svojim 3D štampanim delovima je testiran na stazi Portimao u Portugaliji.

„Rezultati su bili odlični, a neki čak i iznenađujući, jer smo gledali da testiramo krajnje limite ovog materijala“, rekao je jedan inženjer kompanije CUPRA.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde