Proizvođači automobila i tehnološki giganti se bore za poslednju granicu: komandnu tablu

Toyota koristi posebnu verziju open-source operativnog sistema po imenu Automotive Grade Linux u svojim sistemima za povezane automobile i sistemima za informacije i zabavu.

Proizvođači automobila i Silicijumska dolina biju bitku za poslednji bastion ekrana, tržište vredno milijardi dolara: automobilske komandne table.

Ekran na komandnoj tabli, i njegove reklame i usluge koje donose prihode, će se takmičiti za naklonost vozača onoliko koliko telefoni to čine u ovom trenutku. Na primer, lokalni restorani, privatne klinike i druge firme bi na ekranima u budućnosti mogle da ciljano plasiraju reklame na osnovu ustaljenih putanja kojima se vozač kreće.

GLOSA: ‘Mi ovo vidimo kao borbu za četvrti ekran’ nakon televizora, kompjutera i mobilnog telefona.

Neki proizvođači automobila u potpunosti prepuštaju operativne sisteme svojih komandnih tabli Googleu, piše the Wall Street Journal.
U trci je i konkurent Apple, koji pokušava da ubaci svoje prepoznatljive ekrane i aplikacije u vozila.

Određeni proizvođači automobila, uključujući Ford i Daimler, i sami žele da se takmiče na tržištu displeja sa sopstvenom tehnologijom. Ford je, na primer, 2017. godine pokupio gomilu inženjera kompanije BlackBerry. Volkswagen je već pojačao razvoj tehnologije za komandne table.

Toyota koristi posebnu verziju open-source operativnog sistema po imenu Automotive Grade Linux u svojim sistemima za povezane automobile i sistemima za informacije i zabavu.

Ali izazov pred njima je jasan: proizvođači automobila kreću u trku sa prirodnim hendikepom.

Novi modeli automobila izlaze svakih nekoliko godina i kupci ne menjaju svoja kola toliko često koliko menjaju mobilne telefone.
Automobilske kompanije nisu rado trošile novac na skupocenu elektroniku, a stariji ekrani u automobilima nemaju mogućnost da budu unapređeni i ažurirani.

Ipak, pojavljivanje samovozećih automobila u godinama koje su pred nama bi moglo da donese još više ekrana u automobile, na komandnoj tabli ali i u drugim delovima automobila, jer će putnici imati više vremena da rade, kupuju ili gledaju filmove u toku vožnje.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde