Ljudima koji nisu zaluđenici u horologiju se može oprostiti ako nisu primetili uzbuđenje koje je pratilo prošlogodišnji Omega Speedmaster 50th anniversary koji slavi prvo sletanje na mesec.

Ali zato za Speedmaster zaluđenike to je bila kulminacija naširoko diskutovanih dešavanja u novom sedištu brenda iz grada Bjena: gde je legendarni 321 kalibar na ručno navijanje koji je pokretao prve Speedmaster modele, uključujući one koje je odabrala NASA za svoje astronaute koji su išli u svemir i na kraju i šetali površinom Meseca.

Kao omaž trenutku koji je obeležio čitavu jednu eru, ovaj slavljenički sat ograničene serije je isporučen sa novim vlasničkim mehanizmom u prikladnom platinastom kućištu.
Za one koji nisu u toku, Omega je po prvi put izbacila potpuno novi 321 mehanizam u čeličnom Moonwatch modelu.

Novi model slavi još jedan ništa manje izvanredan događaj u evolociji brenda Omega u svemiru, obeležavajući trenutak iz 1965. godine kada je astronaut Edvard Vajt (Edward White) postao prvi Amerikanac koji je šetao u svemiru a pritom je na ruci nosio Speedmaster ST 105.003. Shodno tome, najnoviji model vuče inspiraciju iz ovog legendarnog modela.

U skladu sa karakteristikama koje su krasile model treće generacije, koji je nosio Vajt, novi Moonwatch 321 ima kućište od nerđajućeg čelika prečnika 39,7 mm, sa crnom keramičkom koronom i skalom tahimetra.

Crni izdignuti brojčanik ima karakteristični „Speedy“ raspored tri podbrojčanika (jedan prikazuje sekunde, a dva su hronografi na 30 minuta i 12 sati), ali kolekcionari će momentalno prepoznati „tačku iznad broja 90“ između ostalih referenci na njegovu slavnu prošlost.

Puristi bi bez sumnje više voleli da sat ima metalni poklopac, kao i originalni model, ali onda bi lepota neprikosnovenog mehanizma bila skrivena od pogleda, a gde je smisao u tome?

Originalni kalibar 321 je prvi mehanizam koji se koristio u Speedmaster seriji, i debitovao je 1957. godine. Nakon opsežnog istraživanja, „novi“ mehanizam na ručno navijanje se proizvodi u posebnoj radionici posvećenoj samo njemu i u znatno manjem broju nego što je slučaj kod trenutnog mehanizma Speedmastera – samonavijajućeg kalibra 1861.

Ovo bi trebalo da obezbedi, iako nije u pitanju ograničena serija, da novi Speedy „Ed Vajt“ vrlo brzo postane „gral“ među satovima nakon što se nađe u prodaji početkom marta – tj. da ponuda bude dovoljno oskudna da izazove solidan nivo potražnje među zavisnicima o listama čekanja ili onima koji su nesvesni postojanja istih.
Lepo ste upozoreni…

CENA: 13.370 EUR
Prethodni tekstK serija telefona donosi najbolje performanse kamere
Sledeći tekstxDrive Experience na Kopu

Leave a Reply