U čitavom spektru (uglavnom mehaničkog dela) industrije satova, ljudi vole da vide i kreativne i indi proizvođače satova. Originalni, drugačiji, kompleksni i sa dušom. Ovo su neki od najpopularnijih satova sa indi scene iz 2021. godine.

BERNHARD LEDERER CENTRAL IMPULSE Hronometar

Da citiramo jedan od komentara na ovaj sat, to su „najimpresivniji poklopci sata u celoj industriji“. I iskreno, teško da se može reći nešto protiv te izjave… Samo pogledajte mehanizam ovog Bernhard Lederer Central Impulse Hronometra i sve će vam biti jasno. Vrlo komplikovana arhitektura sa ogromnom količinom detalja, ali takođe veoma kompleksan mehanizam, sa kombinacijom dva bureta, dva nezavisna seta zupčanika, dve pogonske opruge, dva točka zapinjače i centralnu implusnu zapinjaču. Sad u svojoj konačnoj formi, ovaj sat kompanije Lederer takođe je postao vizuelno visoko atraktivan i dok zadržava relativno sveden izgled što se brojčanika tiče, mehanizam je pravo mehaničko remek delo. Central Impulse Hronometar zaslužuje mesto na ovoj listi.

CZAPEK ANTARCTITIQUE RATTRAPANTE

Czapek je u nekoliko godina postao jedan od glavnih nezavisnih proizvođača satova koje svi treba da prate. Ne samo da je koncept iza brenda interesantan, već su i kreacije koje ova manufaktura izbacuje nesumnjivo više nego upadljive. Najnoviji sat ovog proizvođača kombinuje mnoštvo atraktivnih funkcija. Kao prvo, zasnovan je na modelu Antarctique koji predstavlja (vrlo dobru) viziju luksuznog sportskog sata sa integrisanom narukvicom. Kao drugo, on premijerno predstavlja potpuno novi mehanizam razvijen u saradnji sa brendom Chronode, automatski hronograf sa podeljenom sekundom (često smatran zenitom tehnologije hronografa), i mehanizam koji je razvijen naopačke, sa svim delovima hronografa – zupčanicima, polugama, stupčastim točkom, stezaljkama – potpuno vidljiv kroz otvoreni brojčanik. Tako da je Czapek Antarctitique Rattrapante definitivno jedan od najatraktivnijih satova svoje vrste u 2021. godini.

DE BETHUNE DB KIND OF TWO TOURBILLON

De Bethune je idejno čedo jednog od najistaknutijih časovničara svog vremena, Denisa Flagolea – čoveka koga često smatraju genijem, uz sve što to podrazumeva. Videli smo nekoliko novih DB premijera ove godine a jedna od najimpresivnijih bez sumnje je „Janus“ sat, dvolični Harvi horologije, DB verzija dvostrukog turbijona. To je sat koji spaja prošlost i budućnost i opremljen je reverzibilnim poklopcem koji otkriva jednu ultraklasičnu stranu i, kada ga okrenete, jednu vrlo modernu, tehničku stranu. Savremeno naličje otkriva većinu mehanizma, sa brzim 30sekundnim turbijonom i svom tehnologijom i patentima koje DB ima da ponudi, kao i prepoznatljivu luksuznu dekoraciju ovog brenda. Vrhunska demonstracija umeća Flagolea i njegovog tima.

GARRICK S4 MODEL

S obzirom na to da ih proizvode mali timovi, u malim količinama, satovi nezavisnih proizvođača često znaju da budu skupi (najblaže rečeno). Ali ako zagrebete malo dublje, možete naći lepe satove sa dušom i velikom posvećenošću detaljima po ceni Rolexa. Ništa naravno ne fali ovom drugom, ali složićete se da su prilično generički. Garrick, jedan od najatraktivnijih proizvođača satova iz Velike Britanije, nedavno je predstavio model S4, tipični britanski sat sa dosta unapređenim Unitas mehanizmom (nije ga mnogo preostalo…) i ručno graviranim delovima, „frosted“ teksturom na površinama i veoma persnalizovanim dizajnom. Sam sat je vrlo atraktivan, naročito u najdostupnijoj izvedbi, sa „frosted“ brojčanikom i nalepljenim chapter prstenom. Skoro svi delovi su proizvedeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, ručno, i sa ponosom. A rezultat, koji vredi nešto ispod 5.000 funti, ćete obožavati.

MORITZ GROSSMANN TREMBLAGE

Ako je ime Moritz Grossman jedno od najvažnijih u istoriji nemačkog časovničarstva, brend koji nosi to ime je prilično mlad. Ali satovi koji izlaze iz ovog malog ateljea u gradiću Glašute su predivni, a to naročito važi za najnoviji model ovog brenda – Tremblage. Zasnovan na klasičnom modelu Benu, Grossman ovde isporučuje brojčanik sa jedinstvenom teksturom nazvanom „tremblage“. Ručno rađena, ona se dobija nanošenjem minijaturnih udubljenja na metalnoj podlozi, a rezultat je fina, detaljna tekstura – koja je ovde krasi brojčanik od nemačkog srebra sa numeralima, linijama i logoima ugraviranim reljefno. Detaljan a opet diskretan, i veoma šarmantan, ovaj novi sat ima atraktivan vlasnički mehanizam koji je prelepo ukrašen ručno graviranim natpisima i „frosted“ površinama.

Prethodni tekstBioskop u vašem domu
Sledeći tekstEvolucija kućnih uređaja u 21. veku

Leave a Reply