Početna Trends EXIT zvezda čije ime sajber kriminalci najčešće zloupotrebljavaju

EXIT zvezda čije ime sajber kriminalci najčešće zloupotrebljavaju

Najveći broj fajlova inficiranih malverom bili su naslovljeni imenom poznatog DJ-a Dejvida Gete (Davida Guetta), podaci su dobijeni sa KSN (Kaspersky Security Network) mreže.

Visoku drugu poziciju, iako sa gotovo upola manje detektovanih jedinstvenih fajlova, zauzeo je DJ Snejk (DJ Snake), a na listi top 5 najčešće zloupotrebljenih imena zvezda koje će ove godine zabavljati publiku na festivalu EXIT, našli su se i izvođači kao što su Asaf Avidan (Asaf Avidan), Tajga (Tyga) i Nina Kravic (Nina Kraviz).

U više od trećine situacija (37%) reč je bila o downloader programima, fajlovima koji se instaliraju na sistem korisničkog uređaja čekajući odgovarajući trenutak u kojem će se spojiti na daljinski server ili internet stranicu i preuzeti dodatne programe (obično malver).

Svaki peti ili šesti fajl je pripadao tipu trojanca koji se šire putem SMS poruka (17.64%) ili interneta (15.84%), koji može neovlašćeno ukrasti podatke ili dokumente korisnika i poslati ih sajberkriminalcima. Značajan deo (11.2%) fajlova klasifikovani su kao opasni objekti (trojanci ili ransomver) a gotovo svaki deseti (9.14%) bio je tipa AdWare malvera, koji prikazuje reklame bez prethodne saglasnosti korisnika.

„Poznato je da sajber kriminalci pokušavaju da iskoriste popularne teme i imena izvođača kako bi širili malver i namamili neoprezne korisnike. Imena popularnih svetskih izvođača su njihov čest odabir, jer ih obožavaoci širom sveta pretražuju posebno pred velike festivale kao što je EXIT. Naši proizvodi su detektovali čak 2.581 slučaj koji je ukazao na malver prikriven pod imenom poznatog DJ-a Dejvida Gete, a izolovali smo čak 359 jedinstvenih fajlova koji su koristili njegovo umetničko ime. Korisnicima savetujemo da budu posebno oprezni kada se informišu o popularnim izvođačima i da uvek posećuju samo proverene i pouzdane veb-sajtove.“ izjavio je Dragan Davidović, direktor B2B poslovanja kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu.

Prethodni članakNovi kamion za novu eru
Sledeći članak500X Yachting i FIAT 500 Yachting

Leave a Reply