Distributed Denial of Service (DDoS) napadi, dizajnirani su tako da prekinu mrežne resurse, koje koriste preduzeća i organizacije, i tako spreče njihovo normalno funkcionisanje. U prvom kvartalu 2022. godine došlo je do naglog povećanja napada krajem februara, kao posledica krize u Ukrajini.

Kada se uporede podaci iz četvrtog kvartala 2021. godine, koji su prikazivali najveći broj DDoS napada ikad zabeležen, a koje su detektovala rešenja kompanije Kaspersky, sa onima iz prvog kvartala 2022. godine, može se videti da je ukupan broj DDoS napada povećan za čak 46%, što je 4,5 puta više u odnosu isti period prethodne godine.

Dalja istraga, koju je sprovela kompanija Kaspersky, pokazala je da je prosečna DDoS sesija trajala 80 puta duže od onih u prvom kvartalu 2021. Najduži napad detektovan je 29. marta sa netipičnim trajanjem od čak 177 sati.

„U prvom kvartalu 2022. bili smo svedoci rekordno velikog broja DDoS napada. Na ovaj rastući trend u velikoj meri je uticala geopolitička situacija. Ono što je prilično neobično je dužina trajanja DDoS napada, koji se obično izvode zarad trenutne dobiti. Neki od napada koje smo primetili trajali su danima, čak i nedeljama, što sugeriše da postoji mogućnost da su ih izveli ideološki motivisani sajber-aktivisti. Takođe, uvideli smo da mnoge organizacije nisu bile spremne da se bore protiv ovakve vrste pretnji. Svi ovi faktori doveli su do toga da budemo svesniji koliko dalekosežni i opasni DDoS napadi mogu biti i podsećaju nas da različite organizacije moraju biti spremne za takve napade“, rekao je Aleksandar Gutnikov, stručnjak za bezbednost kompanije Kasperski.

Više o DDoS napadima u prvom kvartalu 2022. pročitajte na Securelist.

Prethodni tekstMilion pametnih monitora
Sledeći tekstTEST: Nissan Qashqai – Veći, udobniji i tehnološki napredniji

Leave a Reply