Volkswagen koristi platformu za el. vozila za proizvodnju solarnih el. brodova

Nemački proizvođač automobila želi da uđe na tržište brodova

Automobili nisu dizajnirani da idu u vodu, ali Volkswagenova platforma za električne automobile očigledno jeste.

Nemački proizvođač automobila je najavio saradnju sa austrijskom kompanijom Silent Yachts koja se bavi proizvodnjom solarnih električnih katamarana.

Oni već imaju nekoliko katamarana i jahti u ponudi koji proizvode nultu emisiju štetnih gasova, ali u Volkswagenu misle da mogu mnogo da doprinesu jednom ovakvom projektu.

Kao prvo, proizvođač automobila kaže da se baterije koje se koriste u okviru njihove platforme za električna vozila po imenu MEB proizvode koristeći obnovljive izvore energije, što dodatno pomaže kompaniji Silent Yachts da smanji svoj ukupni karbonski otisak.

U kompaniji Volkswagen takođe su rekli da MEB platforma može da ponudi niz prednosti budućim solarnim električnim brodovima u vidu manje vibracija, veće efikasnosti i više snage za one koje žele da plove morima.

Što se šire slike tiče, u Volkswagenu kažu da oni veruju da će im ulazak u novu industriju pomoći da imaju veći uticaj na smanjenje emisija štetnih gasova. Novo tržište i prihodi su takođe dodatne, očigledne prednosti.

Nemački proizvođač automobila i austrijski brodograditelj neće samo „uglaviti“ Volkswagenove električne pogonske sisteme u plovila.

VW je rekao da je angažovan i Seatov podbrend Cupra, koji će biti zadužen za dizajn nove jahte.
Skice pokazuju u kom pravcu se dizajn broda kreće u ovom trenutku, uz dosta ulaznih informacija od strane sportske Cupra divizije.

Brod neće još dugo biti samo skica, jer proizvođač automobila planira da sledeće godine porine u vodu brod na osnovu ovog koncepta.

Potom će biti potrebno četiri godine da se razvije serijski model, a plan je da se proizvodi makar 50 komada godišnje, za početak.

Potražnja će odrediti da li će Silent Yachts praviti veći broj takvih jahti.

Dok je razvoj u toku, delovi VW električnih vozila će pronaći put to plovila austrijske kompanije.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde