Halo je uređaj od 100 dolara koji se nosi na ručnom zglobu i koji, između ostalog, osluškuje vaše razgovore kako bi razumeo kako vi zvučite u tuđim ušima.

Ovaj uređaj dolazi sa pratećom aplikacijom koja radi trodimenzionalno skeniranje vašeg tela, prateći vaš napredak u nabacivanju 15 funti (7 kilograma) težine tokom karantina – a ovaj fenomen je nazvan „quarantine 15“.

Logično je da Amazon želi da uđe u industriju zdravlja.

Ove godine naročito, tehnološke kompanije pokušavaju da transformišu svoje nosive uređaje iz onih koji prate fizičku aktivnost u asistente za zdravlje i dobrostanje.

Uređaj nema ekran, ali ima senzore koji prikupljaju podatke o vašoj aktivnosti, snu, temperaturi i srčanoj aktivnosti.

Napravljena od tkanine ili silikona, vodootporna Halo narukvica izgleda kao neka narukvica koja je bila popularna među srednjoškolcima kasnih 80-ih godina.

Halo uređaj, za koji je Amazon odredio mesečnu pretplatu od 4 dolara, pokušava da koristi veštačku inteligenciju kako bi postao „sveobuhvatni“ wellness vodič – i tu stvari postaju čudne.

Halo ne može sam po sebi da meri vašu težinu, ali vas zato zamoli da uslikate vaše telo (dok nosite minimalnu, usku odeću) koristeći prateću aplikaciju kako bi mogao da proceni koliki je vaš procenat telesne masti.

Motivacioni slajder unutar aplikacije pokazuje vam kako biste izgledali kada biste oslabili.

A onda imate praćenje tona glasa.

U kompaniji Amazon kažu da je razumevanje emocija ključno za opšte zdravlje, te stoga koriste veštačku inteligenciju kako bi analizirali „energiju i pozitivnost“ u glasu korisnika koji se snima putem mikrofona u narukvici. (Ona prepoznaje vaš glas, za razliku od glasova u vašem okruženju, tako što kreira vaš profil dok govorite).

U Amazonu kažu da rezultati tona mogu, na primer, „da otkriju da težak poslovni poziv vodi ka manjoj pozitivnosti u komunikaciji koju korisnik ima sa svojom porodicom, što je indikator uticaja stresa na njegovo emotivno dobrostanje“.

U Amazonu kažu da ovaj uređaj možete da koristite za povratne informacije kod javnih nastupa ili da razumete kako san utiče na vaš ton.

Zašto da verujemo tome što veštačka inteligencija ima da kaže na ovu temu? Cela ideja „tona“ je protkana idejama o rodu, etnicitetu i klasi.

Za razliku od Echo zvučnika, Halo ne šalje Amazonu reči koje vi izgovorite, već se osluškivanje vrši na samoj narukvici, koja analizira vaš ton i potom briše te fajlove.
(Možete da pritisnete dugme na narukvici da deaktivirate mikrofon).

U Amazonu kažu da se slike vašeg tela šalju na njihov oblak, ali se brišu sa njihovih kompjutera nakon obrade.

Ali korišćenje Halo narukvice znači da će Amazon saznati još više stvari o vama.

U ovoj kompaniji kažu da niko ne može da vidi podatke o vašem zdravlju bez vašeg izričitog odobrenja, a takođe kažu da te podatke neće prodavati.

Ovaj maloprodajni gigant takođe tvrdi da neće koristiti podatke prikupljene preko Halo narukvica da bi vam prodavao druge stvari.

CENA: $ 64.99
Prethodni tekstNovi Acer Swift ultrabook uređaji će imati Intelov Iris Xe grafički procesor
Sledeći tekstIFA 2020: Panasonic OLED-TV HZW984: OLED televizor srednjeg cenovnog ranga

Leave a Reply