Uskoro ćete možda moći da nabavite nosivi uređaj koji vas obaveštava o potencijalnoj izloženosti kovidu-19. Istraživači sa Jejl univerziteta razvili su uređaj koji se lako zakači na komad odeće i u vazduhu oko vas detektuje male nivoe SARS-CoV-2 virusa koji izaziva bolest kovid-19.

Do sada su za detektovanje kapljica virusa u vazduhu korišćeni veliki i skupi uređaji za uzorkovanje vazduha, u kom se nalaze kapljice koje šire zaražene osobe kada kašlju, kijaju, pričaju i dišu.

Nastojeći da učine uzorkovanje vazduha pristupačnijim svima, eksperti sa Fakulteta inženjerstva i primenjenih nauka i Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Jejl osmislili su Fresh Air Clip. To je 3D štampani uređaj za uzorkovanje vazduha prečnika oko 2,6 cm koji prikuplja uzorke vazduha na film unutar uređaja koji podseća na bedž. Uređaj nema izvor napajanja.

Fresh Air Clip je nosivi uređaj koji može da proceni izloženost virusu SARS-CoV-2 u vazduhu. Sa ovom zakačaljkom možemo da detektujemo niske nivoe kopija virusa koje su daleko ispod procenjene zarazne doze za SARS-CoV-2. Fresh Air Clip služi za rano prepoznavanje izloženosti, omogućavajući brzo delovanje u vidu testiranja ili odlaska u karantin, čime bi se sprečilo širenje virusa.

Istraživači su našli tragove kovida u pet zakačaljki – četiri koja su nosili zaposleni u restoranu i jednoj koju je nosio zaposleni u svratištu za beskućnike – a detektovani nivoi virusa bili su ispod nivoa koji bi mogao da izazove zaražavanje.

Ovaj uređaj bi trebalo da pomogne u sprečavanju širenja virusa i ponudi pomoć tamo gde su dodatne mere za kontrolu zaraznih bolesti potrebne.

Prethodni tekstTOP 5: Prečišćivači vazduha sa CES 2022 sajma
Sledeći tekstNovi Technics SA-C600 Compact Network CD risiver

Leave a Reply