Početna Gadgets TEST: Samsung Galaxy Z Flip3 – Spreman za borbu s konkurencijom

TEST: Samsung Galaxy Z Flip3 – Spreman za borbu s konkurencijom

Telefoni na preklop, kao što smo ih koristili pre 15ak godina, biće uskoro ponovo u modi.
Prvi uslov, da im cena bude prihvatljiva, je ispunjen. Za ostalo će se Flip3 izboriti sam.

Na prvi pogled, razlika između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg telefona jedva da postoji. To je sasvim u redu za prvi pogled. Zato postoje drugi, treći i svi sledeći pogledi koje smo uputili ka testiranom telefonu, na osnovu kojih vam prenosimo naše zaključke.

Ukratko, Samsung je mnogim sitnim izmenama bitno poboljšao Flip. Opet, sasvim je očigledno da se radi o evoluciji. Nema bitno drugačijih elemenata, gledajući prošlogodišnji model. Za sledeću iteraciju želimo veći spoljašnji ekran, eventualno treću kameri i po mogućstvu manji ram oko ekrana.

Nećete videti odmah, ali Samsung se baš potrudio da poboljša karakteristike šarke koja savija telefon. Sada možete maltene u bilo kojoj poziciji ostaviti Flip, bez bojazni da će se sam odlučiti za neki drugi ugao, njemu lakši za ostajanje. Prošle godine ste mogli birati tek nekoliko uglova. Ako ga savijete tek koji stepen, na recimo 178 ili 177 stepeni, Flip3 će tako i ostati. Flip2 bi se sam vratio na 180 stepeni.

Spoljni ekran se povećao četiri puta, i time dobio optimalni komfor za osnovno korišćenje. Ako bi zauzeo celu gornju stranicu (osim dela gde su kamere), onda sa sigurnošću možemo tvrditi da bi još ređe otvarali veliki ekran.

Sada na malom ekranu imate priliku da gledate koliko je sati, raspored obaveza u kalendaru, kakvo je vreme napolju, koju pesmu slušate, ili pak da pročitate tekstualni deo pristigle e-mail pošte. Ako vas pozivaju ili vam pišu, i to možete videti. Odgovor na poziv preko malog ekrana uključuje spikerfon. Za intimnije razgovore morate otvoriti telefon i odabrati zelenu slušalicu. E da, možete praviti selfie dok se ogledate u mali ekran, ako vam je to šik. Napredniji korisnici i vrsni znalci mogu praviti i videe, ali mi ostali se ne snalazimo u toj raboti.

Od ostalih interesantnih i vrednih pomena dodataka je opcija da preko power tastera spuštate gornji meni s prečicama i obaveštenjima.
To je ranije, kad je pozadi bio senzor otiska prsta, bilo dostupno i često smo koristili.

Gledajući cenovni rang, Flip3 se nalazi pored S21+. Po dimenzijama jeste tu negde, ali Flip može da se savije, i kao takav staje u bilo koji džep. S21+ se time ne može pohvaliti… Samim tim što ima savitljiv ekran, svrstava se u kategoriju koju daavno nismo videli. Možda se neko seća Siemens Xelibri serije od osam potpuno različitih i jedva upotrebljivih telefona.

U današnje vreme istih telefona Flip3 se može klasifikovati kao drugačiji i jedinstven. Dok ne stigne konkurencija. Elem, do tada, do tog momenta u budućem vremenu, Samsung telefon na preklop je u svom svetu različitosti. Kada ga otvorite, onda postaje sasvim običan i sličan trenutnoj klasičnoj ponudi. Upotrebljiv kao svaki drugi prosečan (Samsung) telefon.

Zato što se preklapa, glavni ekran nije od stakla. Bar ne kakvo smo sretali do sada. Šetajući prstima preko ekrana, oseća se plastika. Zasmetalo nam je što se na njega hvata prašina. Da li je do plastike, ili zaštitnog sloja koji privlači plastiku, ne umemo kasti. Umemo primetiti da je prašina prisutna. Pregib na sredini, gde se ekran savija, je i dalje tu. Opet tvrdimo da će vam smetati prvih 20 minuta korišćenja.

Posle ga nećete konstatovati. Jednako se koristi kao i kod drugih telefona.

Telefon je tanak, primetno tanji od bilo čega na tržištu i Flip3 lepo leži u ruci. Baterija je pristojnog kapaciteta, za jedan dan korišćenja. Možda je možete razvući na dva dana uz slabo korišćenje, ali je mnogo praktičnije da na poslu imate još jedan punjač. Da podsetimo, uz telefon stiže samo jedan (data) kabl. Adaptera više nema ni za lek.

Kamere su za manje zahtevne korisnike. Daleko od toga da su loše. Čini nam se da se uopšte ne razlikuju od Flip2 para kamera. Uzevši u obzir da su isti ti moduli pre par godina korišćeni u Samsung S i Note linijama, jasno ukazujemo na to da fotografije i video ne mogu biti loši. Naprosto nisu kao trenutni flegšipi, ali uzmimo u obzir da kamere ne štrče iz kućišta i da u telefonu na preklop ima još manje slobodnog prostora nego u „običnim“ telefonima. Sagledavši pomenutu problematiku, kamere su odlične.

Ono zbog čega se Samsung telefonima vraćaju stari korisnici je UX i UI – korisničko okruženje i korisnički interfejs. Najveći proizvođač iz Južne Koreje je odavno na maksimum upeglao svaku pojedinost u podešavanjima. Kome se to sviđa, on/a mu se iznova vraća.

Obećanje da će flegšip telefoni imati tri ažuriranja Operativnog sistema i pet godina sigurnosnih zakrpa stavlja vam daje sigurnost višegodišnjeg udobnog korišćenja.
Premium hardver i dosta memorije su tu da osiguraju fluidnost i lakoću rukovanja telefonom.
Šta više poželeti?

Samsung Galaxy Z Flip3 SPEC:

OS: Android 11, One UI 3.1.1
Čipset: Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm)
Memorija: 8/128 GB
Kamera: 12 Mpx, 12 Mpx / 2160@60fps, 1080p@240fps; 10 Mpx / 2160@30fps
Ekran: Super AMOLED, 1.9“, 260 x 512 px, Foldable Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 6,7“, 1080 x 2640 px (426 ppi)
Povezivanje: 5g, LTE cat20, WiFi 6, BT 5.1, NFC, GPS
Baterija: 3300 mAh
Dimenzije: zatvoren – 86.4 x 72.2 x 15.9-17.1 mm, otvoren – 166 x 72.2 x 6.9 mm; 183 g
Kontakt: www.samsung.com

CENA: 123.999 RSD
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni članakPhilips Hue uz Spotify pretvara vaše osvetljenje u muzički vizualizator
Sledeći članakBose QuietComfort 45 za nova zvučna iskustva

Leave a Reply