BigRep je napravio prototip električnog motocikla koristeći 3D štampač

Sve što vidite na prototipu Nera, osim električnih komponenti, je izašlo iz 3D štampača!
Veliki broj električnih motocikala se udaljio od tradicionalnog dizajna njihove braće koji za pogon koriste fosilna goriva.

Nemačka kompanija BigRep je na ovogodišnjem Formnext sajmu aditivne proizvodnje premijerno predstavila mnoštvo prototipova iz automobilske industrije i industrije električnih vozila, uključujući prvi funkcionalni električni motocikl koji je napravljen uz pomoć 3D štampača.

Nera motocikl, sa dimenzijama 190 x 90 x 55 je dizanirao Marko Matija Kristofori (Marco Mattia Cristofori) sa Maksimilijanom Sedlakom (Maximilian Sedlak) iz konsultantske firme i laboratorije za inovacije Nowlab koja radi za kompaniju BigRep.

Odštampan je na velikim 3D štampačima koje proizvodi BigRep, koristeći filamente od ProHT, ProFLEX, PETH i PLA materijala koje mlaznica širine 0,6 – 1 milimetra „slaže“ u slojevima od po 0,4 – 0,6 milimetara.

Nera predstavlja kombinaciju nekoliko inovacija koje je razvila kompanija Nowlab, poput gume točka bez vazduha, funkcionalne integracije i ugrađene senzorske tehnologije. Ovaj motocikl i drugi ovakvi prototipovi pomeraju granice inžinjerske kreativnosti i donose velike promene u tehnologiji automobilske industrije.

Sve osim električnih komponenti je proizvedeno uz pomoć 3D štampača – uključujući i gume (sa personalizovanom šarom), romboidne felne, ram, viljušku i sedište. Nera motocikl takođe ima i fleksibilne branike koji menjaju tradicionalno vešanje koje koriste drugi motocikli.

Nažalost, nećete imati priliku da vidite Nera motocikle kako jure ulicom u vašem kraju, jer ovo je samo dizajn koncept. Kao takav, mi nemamo detalje o pogonu, kilometraži koju može da pređe ili performansama.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde