Girard-Perregaux Turbijon sa tri leteća mosta

Turbijon sa tri leteća mosta – Aston Martin izdanje spaja umeće pravljenja satova kompanije Girard-Perregaux i jedinstveno poznavanje luksuza i performansi koje ima Aston Martin.

Nakon što je Breguet 1801. godine predstavio jedan zadivljujući mehanizam, Constant Girard osetio je potrebu da kreira časovnik koji je jednako izvanredan kao i taj mehanizam.

On je 1867. godine predstavio dizajn koji je časovniku podario lebdeći izgled, pružajući zadivljujući pogled na komponente mehanizma koje su inače sakrivene od pogleda.

Tajna je bila ta da je odlutao u nepoznato i napravio sat čiji mehanizam deluje kao da lebdi unutar kućišta.

To se postiže uparivanjem mehanizma pozadi, što čini da glavna ploča mehanizma naizgled nestane, čime se stvara iluzija mehanizma koji lebdi unutar kućišta – zbog čega je i prepoznat kao „leteći mostovi“.

Mehanizam izbegava glavnu ploču i stoji između dva sloja safirnog stakla i naizgled lebdi u vazduhu. Tri mosta preskaču brojčanik a napravljeni su od titanijuma koji je tretiran crnim premazom nanetim kroz PVD proces, sa ispoliranim uglovima, a crni DLC (dijamantski ugljenik) satu daje jedinstven izgled. Titanijum 5. stepena predstavlja robusnu i hipoalergensku leguru koju Aston Martin koristi zbog njegovih laganih svojstava.

Kavez turbijona, koji je pozicioniran u donjem delu brojčanika, ima oblik instrumenta lire – što je još jedna od prepoznatljivih karakteristika koja je prisutna na svim Girard-Perregaux turbijonima unazad do 19. veka. Kavez turbijona ima prečnik od svega 10 mm i sastoji se od ukupno 79 komponenti koje zajedno imaju težinu od svega 0,25 grama – to pomaže u smanjenju potrošnje viška energije.

Suprotno prvim utiscima, časovnik Turbijon sa tri leteća mosta – u Aston Martin izdanju ima automatski mehanizam. Mikro rotor od belog zlata koji je pozicioniran ispod burenceta napaja glavnu oprugu energijom. On omogućava neometan pogled na mehanizam a nosiocu sata donosi lakoću samonavijajućeg mehanizma. Burence, koje je postavljeno na 12 sati, je skeletonizirano i omogućava delimičan pogled na glavnu oprugu.

Turbijon sa tri leteća mosta – Aston Martin izdanje je remek delo u ograničenoj seriji od svega 18 primeraka.

Ovaj sat je već dostupan širom sveta u svim ovlašćenim Girard-Perregaux prodavnicama.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde