Ovo je helikopter za korisnike koji žele luksuznu kabinu, umesto one koja je dizajnirana za čist transport. Oni žele najsavremenije tehnologije a ne one na koje je većina komercijalnih pilota navikla. Oni žele nešto što je jednostavno i zabavno za letenje, uz minimalno cimanje na zemlji. I žele nešto prelepo što će izgledati maksimalno trendi na TikTok nalozima njihove dece tinejdžera.

Kompanija Hill Helicopters prvo izdejstvuje odobrenje za privatnu upotrebu modela HX50, a potom vlasnik dolazi u fabriku na dve nedelje da sam napravi 51% helikoptera, koristeći opremu i mašine kompanije Hill pod nadzorom eksperata za proizvodnju. To je smeo i neuobičajen plan, ali dve nedelje koje kupci provedu na mašinama, sklapajući svoje helikoptere, obezbediće im mnogo bolje razumevanje letelice i učiniće ih boljim vlasnicima na duge staze.

Zato kompanija u njega ugrađuje sopstveni GT50 turboosovinski motor sa dve špulne, optimizovan za visoku efikasnost, nisku potrošnju i dugovečnost. On može po ceo dan da isporučuje 400 konjskih snaga, a može da isporuči kratkoročnu snagu do čak 500 ks u hitnim situacijama u trajanju od 30 sekundi. U kompaniji Hill kažu da GT50 može da radi čak 5.000 sati između dva remonta. Za privatne vlasnike je važno to što se motorom upravlja 100% elektronski, tako da su procedure za paljenje i gađenje potpuno automatizovane. Samo pritisnete dugme i polećete.

Kokpit je prepun digitalnih ekrana osetljivih na dodir i takođe je dizajniran i proizveden u ovoj kompaniji. Inspirisan automobilskim svetom, u njemu se nalaze dve ogromne digitalne instrument table od po 15 inča, u boji, koje se mogu postaviti u više režima u zavisnosti ko sedi napred, a u sredini se nalazi veliki iPad sa GPS-om i dvoosovinskim autopilot sistemom tako da možete koristite svoje omiljene aplikacije za navigaciju i slično.

Što se osnovnih podataka tiče, to je helikopter petosed sa gornjim rotorom sa tri lopatice i skrivenim repnim rotorom. On nudi fenomenalnu vidljivost za putnike u prednjem i zadnjem redu, zahvaljujući ogromnim panoramskim prozorima koji okružuju celu kabinu. Gornji rotor takođe može opciono da se osposobi da sklapa lopatice, što znatno olakšava parkiranje helikoptera u garažu ili manji hangar.

HX50 ima krstareću brzina od 260 km/h i autonomiju od 700 nautičkih milja (1.296 km). Može da nosi teret do 798 kg i ima zgodan prostor za odlaganje prtljaga u repu. Ne očekuje se da će privatni vlasnici provoditi više od 50 sati godišnje u njemu.

CENA: $ 665.000

Prethodni tekstCES 2022: Najuzbudljiviji trendovi u svetu laptopova sa sajma CES 2022
Sledeći tekstCES 2022: NOVA PANASONIC PAMETNA MIKROTALASNA RADI NA GLASOVNE KOMANDE

Leave a Reply