Početna AUTOMOBILI TEST: Rolls-Royce Cullinan – Kul i veoma luksuzan

TEST: Rolls-Royce Cullinan – Kul i veoma luksuzan

Kakav je utisak voziti luksuzne primerke automobila od pola miliona po ulicama Budimpešte uverili smo se na licu mesta. Da, svakako je drugačije, u hedonističkom stilu. Ako bi morali da se odlučimo za taj naj utisak, to svakako ne bi bile tehničke karakteristike već zamrznuti i zbunjeni pogledi vozača Range Rovera i Poršea što je priznajte poprilično teško doživeti.

Najveći od najvećih koji i nosi ime najvećeg dijamanta ikada, Rolls-Royce Cullinan predstavlja odgovor na zahteve kupaca koji žele da san o autentičnoj, istinski luksuznoj terenskoj vožnji pretvore u javu. Sofisticirano vazdušno ogibljenje na modelu Cullinan garantuje čuveni doživljaj koji Rolls-Royce naziva „vožnja na magičnom ćilimu“ (Magic Carpet Ride) na svim vrstama podloge, na putu ili van njega. Istovremeno, ovo je prvi automobil u klasi terenaca koji zaista ima konfiguraciju karoserije iz tri dela (three-box). Pregradni zid stvara karakteristično okruženje za putnike, odvojeno od prtljažnog prostora.

Prvi Rolls-Royce sa velikim odstojanjem od tla je neprikosnoveni terenac, sposoban da savlada svaku prepreku i stigne na svako odredište. Desetine izvršenih testova širom planete pokazali su da je ovaj automobil u stanju da samouvereno i agilno savlada svaki težak teren.

q

S obzirom na to da je Cullinan drugi Rolls-Royce model koji je postavljen na potpuno novu aluminijumsku „arhitekturu luksuza“, on je beskompromisan u nameri da ne deli platformu ni sa jednim drugim brendom ili modelom.

Novi 6,75-litarski twin-turbo V12 Rolls-Royce motor isporučuje 563 ks/420 kW i 850 Nm obrtnog momenta preko potpuno novog pogona na sva četiri točka, a upravljački sistem koji pomera sve točkove je potreban da bi se savladao svaki izazov.

Naizgled već viđeni deltalji i kod ostalih luksuznih automobila, posebnu pažnju skreću kada se udubite u filozofiju i izradu ovog automobila do detalja. Stručni tim koji je opremao Rolls Royce modele vodio je ne samo računa o izgledu detalja nego i o vrsti, poreklu i istrajnosti materijala. Tako na primer koža kojom je obložena unutrašnjost automobila koju nabavljaju iz posebnog područja u Nemačkoj specijalnim tretmanima obrade dostiže istrajnost i nekoliko decenija. Takođe je bitno napomenuti “personalizaciju” kada govorimo o izboru i bojama materijala. To znači da uz malo mašte možete biti ne samo jedan od retkih vlasnika ovog modela, već i vlasnik jedinstvenog primerka ovog luksuznog četvrotočkaša.

Cullinan nudi pregršt personalizovanih funkcija razvijenih posebno za različite životne stilove njegovih vlasnika. Jedna od najupadljivijih opcija je modul za rekreaciju – posebna električna fioka u kojoj stoji oprema i rekviziti koji su posebno namenjeni svakom od vlasnika modela Cullinan ponaosob. Ona je smeštena u zadnjem delu automobila i može lako da se otvori jednostavnim pritiskom na dugme. Jedna od opcija u modulu za rekreaciju je Rolls-Royce Cullinan postavka za razgledanje – jednim pritiskom dugmeta iz ovog modula izlaze dve stolice presvučene najfinijom kožom i koktel stočić, koji gledaju iza vozila. Gde god da otputujete, postavka za razgledanje garantuje da ćete imati mesta sa najboljim pogledom.

q

Leave a Reply