Godine 1968. italijanski milijarder, bonvivan, ikona stila i predsednik kompanije Fiat Đovani „Đani“ Anjeli ustalasao je strasti svojim superelegantnim gliserom od 11 metara po imenu G.Cinquanta.

Taj gliser je postao plovilo iz snova za morske entuzijaste širom sveta i do današnjeg dana ostaje jedan od najlegendarnijih glisera svih vremena.
Danas, nakon 50 godina, ovaj klasik iz 60-ih je iznova osmišljen i prilagođen 21. veku.

Koncept sledeće generacije, nazvan G-Fifty, osmislili su Renato „Sonny“ Levi iz dizajnerskog studija Levi Designs i Paskale Mario Pasalakva iz studija PMP Design.

Levi je dizajnirao originalni gliser G.Cinquanta i uspeo je i novom modelu da pruži jednako elegantnu estetiku.

Gliser ima iste agresivne linije i „iglasti“ pramac kao i model iz 1967. godine ali je opremljen najsavremenijim tehnologijama i materijalima.

Najočiglednija promena je konstrukcija spoljašnjosti.

Dok je prethodnik imao hladno oblikovano, duboko V korito sa četiri sloja dijagonalno postavljenih dasaka od mahagonije, moderni gliser je napravljen od ugljeničnog kompozita koji ima jačinu čelika ali je pritom izuzetno lagan.

Plovilo je takođe i poraslo dodatnih 3 metra pa sada ima ukupnu dužinu od 14 metara i odaje impozantniji utisak.

Novi G-Fifty ima i više snage. To je prilično impresivno znajući da su specifikacije modela G.Cinquanta vrlo dobre.

Sa četiri italijanska 8-litarska BPM Vulcano V8 motora, ta stara morska jurilica imala je 1.280 konja i maksimalnu brzinu od 50 čvorova.

U verziji 2.0 četiri V8 motora zamenjeni su dvojcem Mercury Racing agregata koji su dostupni sa različitim konjažama.

G-Fifty ima procenjenu maksimalnu brzinu od 78 čvorova, što ga čini savršenim brzinskim brodom za jurcanje Azurnom obalom baš kao što je to radio i Anjeli.

PMP Design trenutno prima porudžbine za isporuke 2022. godine. Cene su dostupne na upit, ali pripremite se da istresete barem šestocifrenu sumu.
Prethodni tekstNova vizija A segmenta
Sledeći tekstTelevizor od 165 inča koji se sam sklapa i nestaje kada završite s gledanjem

Leave a Reply