Od svog nastanka, Urwerk je uvek pomerao granice onoga što mehanički sat može da bude. Osnivači Martin Fraj (Martin Frei) i Feliks Baumgartner (Felix Baumgartner) nastavljaju da donose inovacije kako po pitanju dizajna tako i po pitanju mehanike, uvek koristeći svoje veliko iskustvo u pravljenju satova da svoja dela upišu u istoriju horologije.

Njihov najnoviji izum, model UR-111C koristi potpuno novu vrstu displeja koji pomalo odstupa od njihovog sistema satelita koji kruže po časovniku, po kom su poznati.

I ovaj sat je zaista poseban. Napred ima dva konusna displeja – sa leve strane ima „jumping hour“ komplikaciju, a sa desne prikazuje minute – a u sredini se nalazi jedinstveni spiralni brojač minuta koji takođe ima i retrogradnu funkciju. Kao da to nije dovoljno, tu je i digitalni displej koji prikazuje sekunde na gornjoj strani sata koji koristi čitav niz optičkih vlakana da projektuje brojeve na „prozoru“ od safirnog kristala.

U prilog novom načinu prikazivanja vremena, Urwerk je želeo kupcima da pruži i novi način komunikacije sa satom.
Primetićete da na ovom satu ne postoji tradicionalna krunica. Umesto nje, tu su dva mehanizma za navijanje i podešavanje sata.

Za navijanje se koristi cilindrični valjak koji je postavljen u kućište, odmah ispod onog displeja za sekunde.
A da biste podesili sat, tu je poluga koja iskače sa desne strane kućišta i koju onda koristite da pomerate sate i minute napred ili nazad.

Ovo je definitivno sat koji sve radi drugačije od drugih, i ako tražite nešto zaista jedinstveno, Urwerk UR-111C je više nego zanimljiva opcija.

Ovaj sat daje sve od sebe želeći da radi stvari na drugačiji, iznenađujuć način, i različiti pokazivači koje ima su zaista vrhunski odrađeni, i po pitanju preciznosti i po pitanju izrade.

Satovi poput UR-111C teraju nas da preispitujemo ono što smo mislili da već znamo o mehaničkim satovima, teraju nas da koristimo nove načine za interakciju sa njima, i podstiču nas da budemo otvoreni za nove interpretacije tradicionalne horologije.

Specifikacije Urwer UR-111C

Dimenzije: 42mm x 46mm
Debljina: 15mm
Materijal kućišta: Nerđajući čelik ili nerđajući čelik sa gunmetal završnom obradom
Boja kazaljke: Crni točkići na displeju
Brojevi: Arapski
Iluminacija: Da
Vodootpornost: 30 metara
Narukvica: Crna narukvica od krokodilske kože
Kalibar: Caliber UR-111C
Funkcije: Jumping hours, retrogradni linearni minuti, digitalni minuti, digitalne sekunde
Rezerva snage: 48 sati
Navijanje: Automatsko
Frekvencija: 4 Hz (28,800 vph)
Dijamanti: 37
Cena: 130.000 švajcarskih franaka sa bilo kojom završnom obradom
Ograničena serija: 25 komada, svaki od nerđajućeg čelika i od nerđajućeg čelika sa gunmetal završnom obradom

Prethodni tekstYamaha EC-05 – Yamaha električni skuter
Sledeći tekstKoliko puta vam se desilo da vas “upecaju” na Internetu?

Leave a Reply