Kompanija Faradair planira da razvije i ponudi hibridno-električni putnički avion namenjen regionalnom avio-tržištu. Avion bi trebao da ima do 19 sedišta a pokretao bi ga propeler sa napajanjem iz elektromotora. Neophodnu struju obezbeđivaće mala gasna turbina.

Kako bi se obezbedio dodatni potisak i omogućilo poletanje i sletanje sa kratkih pisti, letelica će imati krila sa tri nivoa, što će joj dati izgled borbenog aviona iz Prvog svetskog rata iako je u pitanju najsavremenija aerodinamika.

Takav avion bi imao daleko manje pokretnih delova od konvencionalnih propelerskih letelica, što smanjuje troškove korišćenja. On bi takođe bio daleko tiši i proizvodio bi manje štetnih gasova. To je letelica koja bi bila ne samo ekonomična, a samim tim i isplativa, već bi takođe bila i tiha i održiva.

Dizajn kompanije Faradair bi omogućio kratka putovanja između gradova kao što su London i Mančester (letove u trajanju do sat vremena) za 25 funti u jednom pravcu – što je manje od cene vozne karte.

Glavni razlog zašto je elektrifikacija aviona komplikovana je to što čak i najbolje baterije skladište daleko manje energije po kilogramu od tradicionalnih avionskih goriva, što ih čini preteškim za napajanje aviona na dugim letovima. Približavamo se cifri od 200 vat [sati] po kilogramu, a potrebno je 1.000 ili 1.500. Dakle daleko smo od onoga što je neophodno za velike letelice.

U kompaniji Faradair planiraju da osposobe ovaj avion za letenje do 2025. Godine, a komercijalna upotreba bi trebalo da počne 2027.

Prethodni tekstCam Sync V3 web kamera ima zatvarač za sočivo koji sprečava špijuniranje
Sledeći tekstClone-A-Willy: Klonirajte svog vršnjaka i koristite ga kao seks igračku

Leave a Reply