Ericsson je razvio softver kako bi automatizovao proces pružanja pristupa podacima i drugim administrativnim sistemima preko eSIM tehnologije.

Švedski gigant priznaje da postoji strah među nekim pružaocima usluga vezano za eSIM zato što će ta tehnologija omogućiti potrošačima da sa lakoćom promene operatera kad god to požele.

Ericsson predstavlja svoju novu ponudu eSIM kartica kao način da pružaoci usluga povećaju prihode od prodaje.

Ericsson je predstavio svoj novi zaštićeni server i eSIM menadžer aplikaciju.

Monika Zetzon (Monica Zethzon), šefica odeljenja za komunikacione usluge u kompaniji Ericsson je rekla: „Deo kojim se mi bavimo nije sama eSIM tehnologija unutar uređaja. Stvar na koju se mi fokusiramo jeste daljinsko upravljanje profilom koji ćete preuzeti. Potrebno je da se automatizuje čitav proces pružanja pristupa podacima kako bi se omogućio pristup pravim uslugama u okviru mreže uz prave brzine prenosa podataka i prave glasovne usluge.“

Apple već koristi eSIM, umesto fizičke SIM kartice, za svoj Apple sat jer je uređaj previše mali za fizičku SIM karticu.

Organizacija GSMA je već postavila standarde za preuzimanje korisničkih profila na uređaj preko eSIM tehnologije. „Ono što nije standardizovano je način na koji se podaci prebacuju u baze podataka na mrežama kao i svi kredencijali koji to prate,“ rekla je Zetzon. „To je deo koji nedostaje od strane GSMA. Pružanje pristupa podacima je oduvek bio zadatak servera u okviru mreže.“

Robert Kelo (Robert Khello), dirketor za strateške proizvode u kompaniji Ericsson, rekao je da GSMA radi na standardima za pružanje pristupa podacima preko eSIM-a.
Ali u ovom trenutku operateri i dalje koriste tradicionalne procese za fizičke SIM kartice čak i kada koriste eSIM tehnologiju u uređajima.

Kelo je rekao da bi rešenje koje nudi Ericsson moglo da omogući korisniku da poruči novi uređaj preko interneta i potom sredi podešavanja i počne da koristi nove usluge „za nekoliko sekundi“ u poređenju sa pružanjem pristupa podacima koje bi moglo da traje mnogo duže sa fizičkom SIM karticom.

Stvar koje se operateri boje je to što sa eSIM tehnologijom klijenti mogu konstantno da menjaju operatere svaki put kada vide reklamu na TV-u gde neko drugi nudi veću brzinu ili jeftinije cene.

Mobilna industrija bi mogla da doživi istu vrstu promenjivosti koja je viđena u industriji video strimovanja: gde se korisnici pretplate na Nextflix, na primer, samo da bi gledali određenu seriju. A onda ukinu pretplatu i pređu na drugu platformu.

Ali dinamično kreiranje cena (i pretplaćivanje) predstavlja talas budućnosti.
Samo pitajte bilo koga ko je naručio Uber i video cenu koja raste pred njegovim očima.

Kada su ih pitali da li misle da eSIM tehonlogija dolazi bez obzira na to da li se to provajderima sviđa ili ne, i Zetzon i Kelo su rekli „da“.

Zetzon je rekla: „eSIM tehnologija ne ide nikuda. Ona će se sigurno zadržati. Mi želimo da pružimo podršku klijentima da prihvate prilike prednosti koje donose jedinstvene sposobnosti koje pružaoci usluga nude.“.

Ericsson sarađuje sa proizvođačima mobilnih uređaja kao što su Apple, Samsung i Google.

Prethodni tekstNajnoviji Panasonic audio sistemi
Sledeći tekstK serija telefona donosi najbolje performanse kamere

Leave a Reply