Početna Gadgets TESTIRALI SMO: HP Elite Folio: Izvrsna baterija, inovativan faktor oblika

TESTIRALI SMO: HP Elite Folio: Izvrsna baterija, inovativan faktor oblika

HP Elite Folio je zanimljiv 2-u-1 uređaj. Sa kućištem presvučenim veštačkom kožom i inovativnim ekranom koji se povlači unapred, ovaj laptop tera Windows 10 Pro sa Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G čipsetom zasnovanom na ARM-u koji garantuje duže trajanje baterije i tiši rad, ali zato ima neke probleme sa kompatibilnošću aplikacija.

Elite Folio dolazi sa stylus olovkom koju možete koristiti na njegovom ekranu na dodir dijagonale 13,5 inča, a možete ga i konfigurisati sa 5G podrškom. HP Elite Folio 2-u-1 vrišti „luksuzno“ i „novo“ čim ga izvadite iz kutije, u većoj meri zahvaljujući „veganskoj koži“ (100% polivinil) kojom je presvučeno kućište sa gornje i donje strane.

HP Elite Folio sa ekranom od 13,5 inča ima stil nalik na štafelaj i tera Windows 10 on ARM sa Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G čipsetom.
Ekran se povlači unapred, prvo do tik iznad touchpada, a potom skroz preko tastature u tablet režimu.

Kada ga otvorite, primetićete još dve stvari po kojima se izdvaja ovaj 2-u-1 urđaj. Prva je stylus olovka, koja dolazi uz laptop i smeštena je u pregradi iznad tastature.
Teško je zaboraviti negde stylus kada ima svoje mesto na uređaju, i automatski se puni a mali LED indikator pokazuje status baterije.

U režimu sa privučenim ekranom, ekran je nakrivljen tako da prekriva tastaturu. Dva mala stopera su ugrađena u deo ispod tastature na kom držite ručne zglobove i oni, zajedno sa odlično postavljenim magnetima, sprečavaju da ekran ode dodatno unapred.

Imate lak pristup touchpadu i ekranu osetljivom na dodir, a ovaj režim je koristan i za gledanje video sadržaja i rad koji zahteva samo korišćenje stylus olovke.

Elite Folio nije 2-u-1 uređaj sa odvojivim delovima tako da nema potreba da se sve komponente stave u deo gde se nalazi ekran. Rezultat toga su ekran i tastatura koji su slične debljine, a ukupne dimenzije su relativno tanke – do te mere da deluju tanje nego što zaista jesu, a debljina laptopa je 16,1 mm.

Površina koju uređaj zauzima na stolu od 289,6 mm u širinu i 229,6 u dubinu je relativno mala za laptop od 13,5 inča, iako je težina malo veća sa 1,32 kg.

Ekran od 13,5 inča ima odnos širine i visine od 3:2 i WUXGA IPS panel (1.920 x 1.280) sa maksimalnom svetlinom od 400 nita. Veoma je reflektivan i nije uvek lako videti sadržaj kada sedite pored prozora. U laptop režimu okvir kućišta sa strane je prilično usko, kao i onaj u dnu. U okviru kućišta sa gornje strane, koji je dosta dublji, nalazi se web kamera od 720p, sa slajderom za privatnost.

Elite Folio ima četiri Bang&Olufsen zvučnika ispod duguljastih rešetkica sa obe strane tastature a kvalitet zvuka je dobar.
Basovi su dosta jaki, a distorzija je minimalna kada pojačate zvuk. Čak i u tablet režimu, kada su ove rešetkice prekrivene, kvalitet zvuka je dobar.

Touchpad je velik i ima odličan odziv a tastatura je kvalitetno napravljena i ugodna je za korišćenje. Dugmići imaju solidan hod i vraćaju se u početnu poziciju vrlo dobro. Slot za SIM karticu je zgodno uklopljen u pregradu za stylus olovku i potpuno je sakriven kada se skloni nalepnica koja novim korisnicima pokazuje gde se nalazi.

Uređaj sa ovog testa imao je Windows 10 Pro operativni sistem sa Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G čipsetom i 8 GB RAM-a.

Ključne prednosti ovog procesora zasnovanog na ARM-u su duže trajanje baterije i tih rad, a ovaj kompjuter je odličan u oba ta parametra, ali kompatibilnost aplikacija će nekim korisnicima biti problem, jer neće moći da teraju sve Windows aplikacije, a ako ste zainteresovani za ovaj laptop, definitivno treba da proverite kompatibilnost sa vašim omiljenim aplikacijama pre nego što se upustite u kupovinu.

Kablovsko povezivanje je ograničeno na samo dva USB-C porta, od kojih se jedan koristi pri punjenju laptopa, a tu je i ulaz za slušalice od 3,5 mm. Bluetooth 5 i Wi-Fi AC su zaduženi za bežičnu komunikaciju, sa mobilnom širokopojasnom mrežom (4G LTE ili 5G) koja je dostupna opciono.

Baterija od 46 Wh je izuzetno impresivna. Trajanje baterije je oko 15 sati a u kompaniji HP kažu da ćete brzim punjenjem napuniti 90% baterije za 90 minuta.

Prethodni članakTESTIRALI SMO: JEANNEAU NC 37 – DIZAJNIRANA ZA ŽIVOT NA VODI
Sledeći članakEISA NAGRADA “Najbolji porodični TV” za Hisense 65U8GQ TV !

Leave a Reply