Telefonske baterije će trajati 9 godina?

Ova baterija bi mogla da postane realna alternativa litijum-jonskim baterijama.

Telefonske baterije često završe svoj životni vek nakon svega par godina, ali tu nije kraj problemima vezanim za njih jer baterije sadrže teške metale koji mogu biti štetni za životnu sredinu ako se ne odlože kako treba, a opet, nije uopšte lako dokučiti kako se stari telefoni ispravno odlažu. Srećom, istraživači iz Australije su izgleda pronašli rešenje za ovaj problem.

Tim istraživača sa Inženjerskog fakulteta Univerziteta RMIT koristio je nanomaterijal po imenu MXene kako bi napravio bateriju koja može traje do čak devet godina. Ta baterija bi mogla da postane realna alternativa opšteprisutnim litijum-jonskim baterijama, koje se brzo istroše i teško ih je reciklirati. MXene ima visoku električnu provodljivost, slično grafenu, ali sa još više prednosti zbog toga što se lakše može oblikovati, kažu istraživači.

Problem kod materijala MXene je to što on rđa. Ali istraživači su našli rešenje i za to – koristeći zvučne talase posebnih frekvencija kako bi uklonili oksidaciju. Tim procesom baterije se mogu čistiti svakih par godina, čime bi im se životni vek produžio do neverovatnih devet godina. Ono što je najvažnije, uklanjanjem rđe bez upotrebe dodatnih hemikalija, sama baterija ne bude oštećena.

Pomenuti istraživači takođe veruju da bi restoracija oksidiziranih materijala putem zvučnih talasa mogla da nađe primenu i u drugim oblastima, ne samo kod baterija. Mogla bi potencijalno da se koristi za stvaranje dugotrajnijih rešenja za skladištenje obnovljive energije, bežični prenos i još toga.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde