Bluetooth kacige Sena M1 i M1 EVO

Kompanija Sena je dosta radila na razvoju tehnologije kaciga i pionir je u industriji motocikala još od 1998. godine.

Sada su se okrenuli tržištu bicikala sa linijom kaciga sa Bluetooth tehnologijom za drumsku, hibridnu i vožnju po brdskim stazama.

Ovde ćemo se fokusirati na kacige M1 i M1 Evo, jer ovi modeli su najbolji za avanturistički biciklizam.

Model Evo je premijum opcija, ali je nesumnjivi favorit s obzirom na marginalnu razliku u ceni (M1 košta 139 dolara, a Evo 159 dolara).

Obe kacige imaju brzo punjenje, integrisane zvučnike/mikrofone, FM radio, stop svetlo, povezivanje sa smartfonom, vizir, potiskivanje buke i napravljene su od visokokvalitetne polimerne plastike.

Ne pominje se MIPS (sistem za zaštitu mozga koji se koristi kod mnogih premijum kaciga), što ne znači da vas ovi modeli neće zaštititi.

Najprimetnija razlika između ova dva modela jeste to što M1 Evo koristi mrežnu tehnologiju kompanije Sena, koja omogućava „skoro neograničen“ broj povezanih biciklista bez potrebe da se uparuju uređaji (M1 ograničava komunikaciju na četiri korisnika).

Ako želite da se povežete sa drugom grupom biciklista, model Evo ima devet ugrađenih kanala, što znači da možete da se prebacujete između komunikacije sa različitim biciklistima na različitim frekvencijama.

M1 ima vreme razgovora koja je skoro duplo duže nego kod modela Evo (M1: 18 sati, Evo: 10 sati), što treba imati na umu ako planirate višednevne avanture.

Komunikaciona tehnologija je vrlo impresivna, ali se oslanja na više biciklista koji svi poseduju M1 ili Evo kacigu.

Bilo bi odlično kada bi ponudili umetak koji bi mogao da se montira na bilo koju kacigu.

Napor koji je potrebno učiniti da bi vas neko čuo može da bude zaista iscrpljujući kada se vozite ceo dan, a pomisao nošenja kacige sa integrisanim komunikacionim sistemom zvuči sjajno.

Na strmim spustovima imate ograničeno vreme da upozorite vozače iza sebe ako naiđete na iznenadnu prepreku, pa ova vrsta momentalne komunikacije može pomoći kod sprečavanja nezgoda.

Integrisani zvučnici su dobrodošao dodatak i omogućavaju vam da slušate muziku, a da se pritom ne isključite potpuno iz svog okruženja (nešto što treba ozbiljno shvatiti kada vozite po putu na kom ima saobraćaja).

Stop svetlo je odlična stvar i trebalo bi ga staviti na sve kacige, jer je manja šansa da će visoko postavljeno svetlo biti opstruisano.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde