Prvi pogled na novi EQB

Bilo da je reč o maloj ili proširenoj porodici: kao sedmosed, novi EQB nudi prostor za mnoge porodice i širok spektar transportnih potreba.

To mu daje izuzetan položaj ne samo u kompaktnom segmentu, već i među električnim automobilima.

Nakon Evrope, međunarodna verzija EQB-a koja će se proizvoditi u Kečkemetu u Mađarskoj, biće lansirana krajem godine, nakon čega će na tržištu SAD-a biti predstavljen u 2022. godini.

Električna ofanziva brenda Mercedes-Benz ne samo da uzima zamah, već ubrzava jednako snažno kao i sama Mercedes-EQ vozila: dok prvi primerci modela EQA pristižu u evropska dilerstva, predstavljen je novi EQS, namenski dizajniran, potpuno električni član porodice S-Klase, a verzija EQB za tržište Kine će u isto vreme debitovati u Šangaju.

“Kina nije samo najvažnija regija prodaje putničkih automobila za vas, ona je i vodeće svetsko tržište električnih automobila”, izjavio je Hubertus Troska, član Upravnog odbora Daimler AG odgovoran za tržište Kine. “Izuzetno smo oduševljeni svetskom premijerom potpuno električnog EQB ovde u Kini. Sa svojih sedam sedišta, novi EQB zadovoljava potrebe porodično orjentisanih kupaca. Pored pravih proizvoda, otisak naše lokalne proizvodnje jedan je od odlučujućih faktora za održivi rast u Kini. Zato se radujemo proizvodnji potpuno električnoj EQB u Pekingu.”

“Sa potpuno novim EQB, napravili smo kultni električni SUV koji preuzima nasleđe naših terenskih vozila i transformiše je u budućnost. Kombinujemo značajnu kutijastu siluetu sa futurističkim elementima kao što su crni prednji deo, kako bismo stvorili izvranredan izgled vozila”, kaže Goden Wagener, Glavni dizajner Daimler Grupe.

U tekućoj godini, Mercedes-Benz putnička vozila ubrzano napreduju sa elektrifikacijom.
Sa modelima EQA, EQB, električnom poslovnom limuzinom EQE i modelom EQS, ukupno četiri nova modela od brenda Mercedes-EQ će biti predstavljena.

Količina prostora je izdašna: prostor za glavu u prvom redu sedišta je 1035 milimetara, u drugom redu je 979 milimetara u verziji sa 5 sedišta.

Sa 87 milimetara, prostor za kolena pozadi petoseda dostiže udoban nivo.
Prtljažnik je ravan i prostran: zapremina tereta od 495 do 1710 ili 465 do1620 (cifre za petosed i sedmosed) imaju osobine kompaktnog karavan automobila.

Nagib naslona u drugom redu može se standardno podesiti u nekoliko faza, a kao opcija je dostupno uzdužno podešavanje od 140 milimetara.
Ovo omogućava povećanje prtljažnika za do 190 litara i njegovu svestranu upotrebu.

EQB interpretira dizajn filozofiju brenda Mercedes-EQ, Progressive Luxury na karakterističan način.
On uključuje tipičnu Mercedes-EQ crnu masku rešetke hladnjaka sa centralno postavljenom zvezdom.
Sledeća dizajnerska karakteristika Mercedes-EQ sveta je neprekidna svetlosna traka napred i pozadi.

Horizontalna optička traka povezuju dnevna svetla sa punim LED prednjim svetlima, obezbeđuje visok nivo prepoznatljivosti tokom dana i noći.
Istaknute plave boje unutar farova pojačavaju izgled brenda Mercedes-EQ.
Funkcionalno dizajnirana putnička kabina sa uspravnim vetrobranskim staklom omogućava komfor u unutrašnjosti.
Celokupne proporcije vozila dodatno struktuirane zaštitnim elementima koji se nalaze svuda oko vozila.

Snažni I istovremeno senzualni bokovi vozila dominiraju bočnim izgledom vozila koji je dodatno naglašen pojasnom linijom koja se podiže ka zadnjem delu.
Istureni točkovi daju EQB-u snažan karakter I samopouzdan stav na putu.

Posebnost ovog modela su točkovi od lake legure dizajnirani u dve ili tri boje, veličine do 20 inča, u nekom slučajevima sa dekorativnim elementima u boji ružičastog zlata ili u plavoj boji.

LED zadnje lampe se glatko spajaju u konusnu LED svetlosnu traku.

Ovo naglašava horizontalni osećaj širine EQB u pogledu otpozadi.
Pored toga, tablica je pozicionirana na braniku, što omogućava lepo izvajana vrata prtljažnika. Krovne šine ističu visoku korisnu vrednost novog EQB.

Veliko telo kontrolne table podeljeno je na vozačev i suvozačev deo. Vozač je okrenut ka Widescreen kokpitu, sa kontrolom i prikazom kroz MBUX (Mercedes-Benz User Experience).
U zavisnosti od dizajna i nivoa opreme, spektakularni ukras sa pozadinskim osvetljenjem i ukrasni elementi u rose-gold boji na otvorima za vazduh, sedištima i ključu vozila, daju tragove o električnom karakteru unutrašnjosti EQB-a.

Instrumenti, sa svojim ekranima specifičnim za električni automobile, imaju istu šemu boja sa rose-gold i plavim detaljima.
Kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje, EQB se može lako napuniti do 11 kW sa naizmeničnom strujom (AC) pomoću ugrađenog punjača.
Vreme punjenja potrebno za potpuno punjenje zavisi od raspoložive infrastrukture i opreme vozila.

Punjenje putem Mercedes-Benz Wallbox-a je mnogo brže od kućne utičnice.

Putem Mercedes me Charge mreže, vozači EQB modela moći će da koriste trenutno najveću mrežu za punjenje na svetu: ona trenutno obuhvata više od 500,000 AC i DC punjača u 31 državi. Mercedes Me Charge omogućava Mercedes-EQ kupcima pogodno korišćenje punjača različitih dobavljača, a takođe imaju koristi od integrisane funkcije plaćanja sa pojednostavljenim procesom naplate.

Pomoću visokokvalitetnih sertifikata porekla, Mercedes-Benz garantuje da se energija iz obnovljivih izvora dovodi u mrežu za punjenje struje koja se pruža putem Mercedes me Charge.

Sa Mercedes me Charge mrežom, kupac može da puni vozilo na više od 200,000 stanica za punjenje širom Evrope, gde Mercedes-Benz osigurava naknadnu kompenzaciju putem zelene električne energije.

Proizvodnja EQB-a započinje 2021. godine na dve lokacije koje čine deo proizvodne mreže automobila Mercedes-Benz: u mađarskoj fabrici u Kečkemetu za globalno tržište i u nemačko-kineskom zajedničkom preduzeću BBAC u Pekingu za lokalno tržište.

U pogonima su već počele pripreme, uključujući procese kvalifikacije osoblja i radove na rekonstrukciji.
EQB će biti prvo potpuno električno vozilo koje će se proizvoditi u Mađarskoj, uz portfolio plug-in hibridnih modela CLA i CLA Shooting Brake.

A-Klasa plug-in hibrid će se takođe proizvoditi u Kečkemetu u budućnosti, kao i u nemačkoj fabrici u Raštatu, gde se proizvodi EQA.

Baterijske sisteme za kompaktna Mercedes-EQ vozila proizvedena u Evropi isporučuje Mercedes-Benz ćerka kompanija Accumotive u Kamencu, kao i fabrika baterija u Javoru u Poljskoj.

Obe fabrike su od samog početka dizajnirane da rade kao CO₂-neutralni objekti.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde